Toni Bler: Zaustavite Bregzit pošto će se EU raspasti bez Velike Britanije

Dodajte komentar

Toni Bler je tražio od lidera Evropske unije da „pokažu vođstvo” nad Bregzitom i da učine sve što je u njihovoj moći kako bi zadržali Britaniju u bloku.

Bivši britanski premijer je poručio zvaničnicima EU da bi nezadovoljstvo Britanije u bloku lako moglo da se ponovi i eskalira u bilo kojoj evropskoj zemlji.

“Ako se Bregzit nastavi – Evropa će izgubiti. Evropska unija će se smanjiti i oslabiti“, dodao je Bler.

On je još poručio da Bregzit treba posmatrati kao “priliku” za vođe EU da se bave pitanjima građana
“Trebali bismo da razmotrimo ova pitanja i da se pozabavimo njima, a ako to uradimo, mogli bismo da nađemo način da Evropa ostane jaka, da se reformiše. To je ono što nam treba u 21. vijeku”, dodao je Bler.

Bler je potom izneo tvrdnje da je “centralna dilema” oko Bregzita ta što, ukoliko Britanija želi da povrati kontrolu, mora da presiječe veze sa EU i da se otcijepi preko tvrdog Bregzita.

“Nećemo moći da izađemo sa jedinstvenog tržišta EU i onda samostalno kreiramo iste aranžmane jedinstvenog tržišta bez obaveza koje smo imali u Uniji. To je nemoguće“, objasnio je on i dodao: “Jednom kada odlučite da napustite, ne samo evropske političke strukture, već njene ekonomske strukture, koje uključuju jedinstveno tržište i carinsku uniju, morate napraviti jasnu granicu sa EU, kroz tvrdi Bregzit”.

Toni Bler je objavio dokument od 32 stranice pod nazivom “Bregzit – ono što smo saznali do sada”, u kom se navode podaci, koji pokazuju da je Bregzit već oštetio britansku ekonomiju kroz smanjenje produktivnosti, povećanje cijena hrane i kroz smanjenje investicija.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *