Projekat 1000+: Neke banke neće tražiti obavezno učešće

1 komentar

Neke banke možda neće zahtijevati obavezno učešće prilikom kupovine stana u okviru projekta Hiljadu plus, saopštila je rukovodilac Direkcije za stanovanje u Ministarstvu održivog razvoja Radmila Lainović. Ona je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, rekla daje u pripremi poziv za komercijalne banke, a da je uslov bankama da kamata bude 2,99 odsto.

Lainović podsjeća da je kamatna stopa manja za jedan odsto u odnosu na prethodni projekat.

“Pregovaramo o visini obaveznog učešća, tako da pretpostavljam da ni ta visina obaveznog učešća neće preći tri odsto, a vrlo je moguće, a to zavisi od ponuda banaka, da neke banke neće zahtijevati to obavezno učešće, što je vrlo značajno”, kazala je ona.

U prethodnom projektu obavezno učešće je bilo pet odsto od iznosa kredita.

Ona je navela da rok otplate ostaje 20 godina, te da maksimalna cijena kvadrata treba da bude 1.110 eura. Kazala je da će i ovog puta notarske usluge biti jeftinije 50 odsto.

U ponudi će ovog puta biti i stanovi u starogradnji.

Poziv u okviru Hiljadu plus za banke i građevinske firme će biti u februaru, dok će za građane javni poziv biti u martu i već je izvjesno da će fiksna kamatna stopa biti najmanja do sada i iznosiće 2,99 odsto, saopšteno je ranije iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja u turizmu, Marko Čanović, kazao je Pobjedi da su trenutno u fazi pregovora sa bankama u vezi sa svim uslovima za kreditiranje projekta Hiljadu plus stanova.

“Na osnovu dosadašnjeg toka pregovora, fiksna kamatna stopa bi trebala da iznosi 2,99 odsto, na period ne duži od 20 godina”, rekao je Čanović dodajući da očekuju da će javni poziv biti raspisan u februaru, nakon završetka pregovora da predstavnicima banaka i građevinskih kompanija.

U Projektu Hiljadu plus, kako je podsjetio, mogu učestvovati sva porodična domaćinstva čiji članovi nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove.

“Planirano je da se 40 odsto kredita dodijeli zaposlenim u javnom sektoru, a 30 odsto bračnim parovima do 35 godina života. Posebna pažnja se poklonila osobama sa invaliditetom, samohranim roditeljima, porodicama sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladima koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtvama nasilja u porodici”, objasnio je Čanović.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *