Indijski premijer zahtijeva slobodnu trgovinu

Dodajte komentar

Indijski premijer Narendra Modi upozorio je, otvarajući Svjetski ekonomski forum u Davosu, da je nedavni talas trgovinskog protekcionizma, kojim vlade postavljaju barijere slobodnoj trgovini između naroda, zabrinjavajući.

Modi je rekao da su “snage protekcionizma podigle glave protiv globalizacije”, prenijela je agencija AP.

Ne spominjući direktno američkog predsjednika Donalda Trumpa ili SAD, Modi je istakao da “rješenje takve zabrinjavajuće situacije protiv globalizacije nije izolacija”.

Indijski premijer je citirao Mahatmu Gandhija: “Ne želim da prozori na mojoj kući budu zatvoreni sa svih strana. Želim da vjetrovi kultura svih zemalja uđu u moju kuću samouvjerenošću i tako izađu”.

Ovo je prvi put da jedan indijski premijer boravi u Davosu od 1997. godine, navela je američka agencija.

Svjetski ekonomski forum u švajcarskom zimskom odmaralištu Davosu okupiće do 26. januara svjetske lidere i političke i ekonomske elite, u uslovima geostrateških podjela na više frontova, koje imaju dalekosežne političke, ekonomske i društvene posljedice.

Tema ovogodišnjeg 48. foruma je “izgradnja zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu”, a 2.500 učesnika, među kojima 70 šefova država i vlada, nastojaće da definišu zajedničke akcije i mjere za rješavanje globalnih problema.

Prvi put poslije gotovo dvije decenije najavljeno je i učestvovanje američkog predsjednika, u ovom slučaju Donalda Trumpa, koji bi trebao održati završni govor na Forumu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *