Nauka: Crna Gora dobila podršku za veliki regionalni projekat

Dodajte komentar

Naučni forum, na kojem će 25. i 26. u Trstu biti predstavljeni prvi finalni rezultati rješenja za obje opcije međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (koji bi trebalo da bude osnovan u Crnoj Gori), kulminacija je ogromnog truda koji je uložen tokom prethodne godine, kako na naučnoj, tako i na političkoj sceni, kazala je za Pobjedu ministarka nauke Sanja Damjanović.

Na naučni forum, koji organizuje resor na čijem je čelu Damjanović, u saradnji sa Međunarodnim institutom iz Trsta „Abdus Salam – ICTP“, doći će više od 100 učesnika. Kako je rekla, uspjeli su da privuku pažnju najznačajnijih evropskih institucija, kako političkih tako i naučnih, ali i poslovne zajednice u regionu.

Podrška

Ministarka nauke očekuje da će na forumu dobiti podršku Evropske komisije i smjernice za apliciranje za donatorska sredstva neophodna za izradu međunarodnog instituta, regionalnog projekta koji je inicirala naša država u maju prošle godine, a osam zemalja iz regiona se pridružilo potpisivanjem Deklaracije o namjeri nekoliko mjeseci kasnije.

Poznato je da je ovom dijelu Evrope potrebna ekonomska pomoć, ali i da je ovaj region u političkom fokusu Evropske unije, te se čini realnim da najveći dio investicija bude upravo iz različitih evropskih fondova”, smatra Damjanović.

Na naučnom forumu u Trstu, kako je kazala, učestvovaće visoki predstavnici Evropske komisije, među kojima je i drugi čovjek u tom tijelu zadužen za istraživanje i inovacije Robert Jan Smits.

“Doći će i predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju, Evropskog društva fizičara, ESFRI, ali i istaknuti predstavnici naučne zajednice – CERN-a, HIT-a, CNAO, GSI/FAIR, DESY”, precizirala je Damjanović.

Centralni dio foruma, prema njenim riječima, posvećen je predstavljanju idejnih rješenja za dvije opcije instituta– četvrte generacije sinhotronskog izvora zračenja i hadronske kancer terapije i istraživanje u biomedicini pomoću protona i težih jona.

(Opširnije u Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *