Naslovne strane dnevnih novina za 24. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Stečajna uprava da riješi imovinske sporove u Preradi

Kompanija Uniprom je zainteresovana za Preradu, ali samo i isključivo pod uslovom da se potpuno riješe imovinsko-pravna pitanja, kao i pitanja pristupnih puteva, rečeno je juče “Vijestima iz kompanije kojom gazduje biznismen Veselin Pejović.

Opstaće i Runik i TE jer su potrebni

Više od 95 odsto proizvodnje Rudnika usmjereno za potrebe Termoelektrane Pljevlja, tako da ako se želi sačuvati termokompleks u Crnoj Gori, a nesporno želi, mora se sačuvati i Rudnik. Potpisivanjem petogodišnjeg ugovora je poslat jasan signal da je prepoznata važnost termokompleksa i da su interesi obje strane zaštićeni i kratkoročno i dugoročno, kazao je u razgovoru za “Vijesti izvršni direktor pljevaljskog Rudnika uglja Slavoljub Popadić.

Klubovi u blokadi a imenjaci igraju

Poreska uprava će uzeti aktivnog učešća u izradi novog zakona o sportu i spremna je za svaku vrstu saradnje sa nadležnim ministarstvom kako bi se elminisale pojave da se osnivanjem novih klubova sa sličnim imenom izbjegava plaćanje obaveza ranijeg lduba, saopšteno je Vijestima iz ove institucije.

Dnevne novine

Auto-put gradi 80 domaćih kompanija

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva do sada je izdalo 78 saglasnosti za angažovanje podizvođača na realizaciji prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, saopšteno je iz tog Vladinog resora. Tim saglasnostima obuhvaćeno je 99 kompanija, od čega 80 iz Crne Gore čime je auto-put postao projekat koji je u realizaciju uključio najviše domaćih preduzeća.

BRISEL UKLONIO OSAM DRŽAVA SA CRNE LISTE

Barbados, Grenada, Makao, Mongolija, Panama, Južna Koreja, Tunis i Ujedinjeni Arapski Emirati skinuti su sa liste poreskih rajeva EU, nakon što su pristali da pooštre poreske zakone.

Belgijanci zainteresovani za crnogorske aerodrome

Belgijska Besiks grupa zainteresovana je da učestvuje u projektima valorizacije aerodroma Tivat i Podgorica, mosta na Verigama i drugih infrastrukturnih projekata, saopšteno je u jučerašnjem razgovoru predstavnika ove kompanije sa premijerom Duškom Markovićem.

Unipromu će biti vraćen novac uplaćen za Preradu

Nikšićki Uniprom, vlasnika Veselina Pejovića, neće ostati bez 400.000 eura koliko je uplatio na ime prve rate za kupovinu Prerade, ali će stečajna uprava bivše fabrike Kombinata aluminijuma imati pravo da traži nadoknadu štete zbog raskida ugovora, potvrđeno je Dnevnim novinama u Privrednom sudu.

Dan

Koruptivni ambijent odbija investitore

Da nije dat pod zakup dio zemljišta HTP Ulcinjske rivijere, moglo bi se reći da je plan privatizacije Savjeta za privatizaciju potpuno propao. Nažalost, ili, neki bi rekli, na sreću, Vlada je uspjela samo dio imovine tog preduzeća da da pod zakup. Svaki drugi lokalitet koji je bio u planu da se nudi pod zakup ili se nudio u zakup niko nije zakupio, niti dostavio ponudu za njega.

Profit povećali, zarade smanjili

Iako je Rudnik uglja (RUP) u prošloj godini imao profit od sedam i po miliona, zarade zaposlenih su u konstantnom padu, upozorili su iz sindikata tog preduzeća. Oni tvrde da takva praksa nije dobra, dok iz opozicije navode da je cilj menadžmenta da izvuče što veći profit ne osvrćući se na položaj radnika.

Podržavaju mjere konsolidacije

Centralna banka će nastaviti da daje punu podršku ciljevima i mjerama fiskalne konsolidacije, koje su već zaživjele i daju svoje prve očekivane rezultate, istakao je guverner Radoje Žugić koji se juče sastao sa šefom Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori Japom Sprejom.

Pobjeda

Zakoni po mjeri biznisa

Skupština je prirodni partner poslovnoj zajednici kroz saradnju u obezbjeđivanju zakonodavnog okvira za olakšani razvoj, jačanje konkurentnosti, a time i privrednog rasta države, ocijenjeno je u razgovoru predsjednika parlamenta Ivana Brajovića sa delegacijom Asocijacije menadžera Crne Gore, koju je predvodio predsjednik Budimir Raičković.

Zainteresovani za aerodrome i Verige

Besix grupa iz Belgije zainteresovana je za učešće u mogućim projektima vezanim za valorizaciju aerodroma Tivat i Podgorica, mosta na Verigama, izgradnju turističkih i energetskih kapaciteta, saopšteno je nakon razgovora direktora grupe Rika Vandenberga sa premijerom Duškom Markovićem. Iz kabineta premijera je saopšteno da će predstavnici Vlade i Besiks grupe u što kraćem periodu sagledati konkretne mogućnosti za stratešku saradnju. Besiks grupa je u Crnoj Gori prisutna od 2013. godine kao suinvestitor u Luštici Bej i vlasnik polovine budućeg hotela ,,Čedi.

Banke zarađuju hiljadu posto

Apsolutno je neprihvatljivo da razlika između kamata na kredite i na depozite, odnosno štednju u bankama iznosi blizu hiljadu posto, jer nema ni jedne grane u biznisu u kojemje toliki raskorak između imputa i autputa kao u bankama, smatraju ekonomisti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *