Stečajna uprava raskinula ugovor sa Unipromom: Pejović ostao bez Prerade i novca

Dodajte komentar

Stečajna uprava Prerade, bivše fabrike Kombinata aluminijuma, raskinula je kupoprodajni ugovor zaključen 4. septembra 2014. godine sa kompanijom Uniprom Veselina Pejovića koja nakon četiri godine isčekivanja nije uplatila preostalih 1,1 milion eura za kupovinu Valjačkog stana i Livnice za trake, dvije organizacione cjeline bivše prerađivačke fabrike, saznaju “Vijesti” nezvanično.

Tim povodom juče nijesmo mogli dobiti izjavu ni od stečajnog upravnika Zorana Jankovića niti od gazde Uniproma Pejovića.

Nezvanično “Vijesti” saznaju da je Uniprom bespovratno izgubio 400.000 eura uplaćenih još 2014. godine na ime prve rate, i da će stečajna uprava vrlo brzo, moguće već ove sedmice, objaviti novi oglas za prodaju iste imovine.

U skladu sa odrebama kupopodajnog ugovora prije više od mjesec stečajna uprava je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, poslala posljednje upozorenje Pejoviću da u roku od osam dana uplati preostali iznos novca ili  će u suprotnom ugovor biti raskinut.

Prethodno je prodavac postupio u skladu sa ugovorenim obavezama i predmetne nepokretnosti oslobodio svih tererta i ograničenja, tako da su sa njihove strane bili ispunjeni uslovi za isplatu preostalog dijela kupoprodajne cijene.

Iz stečajne uprave Prerade su Pejoviću, kako saznaju “Vijesti”, uzalud predlagali, imajući u vidu dosadašnje iskustvo i probleme koji se javljaju prilikom uknjižbe imovine KAP-a i Boksita u statusu korišćenja (jer ih osporava zaštitnica imovinsko-pravnih interesa) da se ostatak cijene isplati na račun Privrednog suda  sve do konačnosti rješenja o upisu prava svojine na nepokretnostima.

Uniprom, međutim, ni to nije prihvatio u ostavljenom roku.

Povjerioci Prerade u stečaju su ranije namireni od prodaje dijela imovine tog preduzeća tivatskoj firmi Politropus Alternative u vlasništvu Ukrajinca Romana Denkoviča za nešto više od dva miliona eura. On je platio 1,9 miliona eura za Fabriku prerade aluminijuma, za Fabriku felgi u Kučima 100.000 eura, a za dio Fabrike tapeta u Beranama 5.000 eura.

U dosadašnjem stečajnom postupku za Preradu isplaćena su sva zaostala i sudski potvrđena potraživanja bivših radnika od oko 1,3 miliona eura, kao i obaveza prema državi nešto više od 400.000 eura. Za sudske postupke, koji su u toku, bilo je neophodno napraviti i odgovarajuće rezervacije za potencijalne troškove. U toku je i jedan spor koji bivši radnici vode protiv firme.

Za pokretanje pogona  biće potrebno oko pet miliona eura

Prema informacijama “Vijesti” iz KAP-a za kvalitetno pokretanje ovog dijela kapaciteta bivše Prerade bilo bi neophodno najmanje oko pet miliona eura.

Potencijalni investitor bi, što je najvažnije, trebalo da ima, ipak, neki partnerski odnos sa Unipromom koji gazduje primarnim dijelom starog KAP-a kako bi mu bilo omogućena nesmetana nabavka sirovog metala, a sve u cilju dalje prerade aluminijuma.

Novi vlasnik Valjačkog stana i Livnice za trake bi, prema procjenama, mogao da računa na zaradu od dodatnih 200 dolara po toni u odnosu na tržišnu cijenu aluminijuma

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *