Saudijska Arabija će skupiti više od 100 milijardi – od zatvorenika

Dodajte komentar

Saudijska Arabija može da skupi više od prvobitno planiranih 100 milijardi dolara od zatvorenika u najluksuznijem zatvoru na svijetu, Ric Karlon u Rijadu.

Kako piše Blumberg, pozivajući se na svoje izvore, očekuje se da se takozvana kampanja protiv korupcije završi do kraja mjeseca. Takođe, sakupljeni iznos trebalo bi da bude približno ekvivalentan godišnjoj ekonomskoj proizvodnji Maroka ili Ukrajine.

Saudijska Arabija je u novembru pohapsila stotine ljudi u zemlji, uključujući milijardere, vladine ministre i članove kraljevske porodice.

Oko 90 osumnjičenih je pušteno na slobodu, izjavio je državni tužilac Saud Al Mojeb, dok je u hotelu još uvjek 95 osoba.

“Kraljevski red je bio jasan”, rekao je Al Mojeb. “Oni koji izraze kajanje i saglase se da će platiti štetu, biće drugačiji postupak protiv njih”. 

Princ Alvalid Bin Talal jedan je od onoih koji su i dalje uhapšeni.

U decembru je Saudijska Arabija objavila budžet od 261 milijarde dolara za 2018. godinu, najveći u svojoj istoriji. Budžetski deficit kraljevine 2017. godine procijenjen je na 61 milijardu dolara, što pokazuje stalni pad (79 milijardi dolara u 2016. godini i 98 milijardi dolara u 2015. godini).

Ove godine, Rijad planira da smanji kasu na 52 milijarde dolara. Oko 50 odsto novog budžeta finansiraće se iz izvora koji nisu nafta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *