Robot zaposlen u supermarketu dobio otkaz nakon nedjelju dana

Dodajte komentar

Robot Fabio dizajniran kako bi pomagao kupcima u supermarketima dobio je otkaz nakon samo sedam dana jer je davao pogrešna uputstva, piše Zimo.

“ShopBot” Fabio djelo je Univerziteta Heriot-Watt, a zaposlen je bio u supermarketu Margiotta u Edinburghu. Imao je odličan početak, oduševljavao je kupce jer je nudio besplatne uzorke hrane, pružao informacije o proizvodima, grlio ih i pozdravljao komplimentima, ali ubrzo se počeo mučiti i griješiti.

Problem je nastao kada ga je jedan od kupaca pitao gdje može pronaći pivo, umjesto davanja jasnih informacija, on je samo odgovorio “u dijelu za alkohol”. Uprkos svim naporima, buka koja je prisutna u svim većim supermarketima robotu otežava mogućnost da razumije tačno pitanje kupaca.

“Nažalost, Fabio nije ispunio naša očekivanja. Ljudi su ga izbjegavali. Mučio se dok je hodao između redova, pogotovo po klizavom podu te je imao poteškoće u davanju informacija kupcima, izjavila je vlasnica marketa”, Luisa Margiotta.

Kada su robotu rekli da mu neće obnoviti ugovor, pitao je: “Jeste li ljuti na mene?”, što je rasplakalo osoblje koje ga je, uprkos njegovim nedostacima, zavoljelo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *