Prihodi easyJet-a poletjeli na krilima konkurencije

Dodajte komentar

Britanski niskobudžetni avio prevoznik easyjet izvijestio je u utorak o većim prihodima u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju zahvaljujući problemima u konkurentskim prevoznicima i povoljnim valutnim kursevima.

U tromjesečnom razdoblju zaključno sa Starom godinom druga po veličini evropska niskobudžetna aviokompanija zabilježila je 14,4 posto veće prihode, od 1,14 milijardi funti, uz potporu nižeg rasta takmaca i povoljnih valutnih tečajeva.

“EasyJet je snažno započeo novu finansijsku godinu, uz znatan rast rast prihoda, zahvaljujući djelimično i većem broju prevezenih putnika”, izjavio je izvršni direktor Johan Lundgren, koji je u decembru na toj poziciji zamijenio Carolyn McCall.

Avio industrija doživjela je velike promjene u prošloj godini kolapsom britanskog prevoznika Monarcha i stečajem njemačkog Air Berlina i italijanske Alitalije i Ryanairovim otkazivanjem hiljada letova zbog teškoća s rasporedom pilota.

Takvo je okruženje išlo na ruku easyJetu budući da je smanjena konkurencija rezultirala višim cijenama karata i bolje popunjenim letovima. Kompanija je takođe preuzela dio poslovanja Air Berlina u berlinskom aerodromu Tegel.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *