Počinje Svjetski ekonomski forim u Davosu. Nejednakost u vrhu agende

Godišnje četvorodnevno zasijedanje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) počinje danas, 23. januara, u švajcarskom zimskom centru u Davosu, uz najavljeno učešće oko 2.500 političkih lidera, predstavnika kompanija i civilnog društva.

Visoko mjesto na agendi ovogodišnjeg foruma, 48. po redu, zauzeće tema nejednakosti i pitanje kako smanjiti jaz između bogatih i siromašnih širom svijeta.

WEF je nedavno upozorio da je globalna ekonomija u opasnosti od nove krize, i da će automatizacija i digitalizacija vjerovatno smanjiti zapošljavanje i plate većine, dok će istovremeno uvećati bogatstvo najimućnijih, prenosi britanski list “Gardijan”.

Ove godine, projekti i programi foruma biće fokusirani na “izgradnju zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu”, sa ciljem da se svjetski lideri ponovo posvete poboljšanju stanja u svijetu.

Predsjednik SAD Donald Tramp i njemačka kancelarka Angela Merkel biće među učesnicima foruma, s tim da je govor Merkelove o Evropi najavljen za srijedu, dok će se Tramp posljednjeg dana foruma obratiti učesnicima.

Među 70 šefova država i vlada biće i britanska premijerka Tereza Mej, francuski predsjednik Emanuel Makron i kanadski premijer Džastin Trudo.

Čak devet od deset anketiranih stručnjaka nedavno je izrazilo zabrinutost zbog pogoršanja ekonomskih i političkih sukoba između svjetskih sila, prema izvještaju WEF-a, izrađenom na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo oko 1.000 svetskih stručnjaka i kreatora politika.

Četvoro od pet ispitanika je, takođe, istaklo da uviđaju povišen rizik od ratnih sukoba.

Među najznačajnijim rizicima, sa kojima se svijet suočava u ovoj godini su ekološke katastrofe, sajber-kriminal, velike prisilne migracije i izazovi u globalnoj trgovini, prema najnovijem izvještaju WEF-a “Globalni rizici 2018.”

Forum će trajati do 26. januara.

Check Also

Turska potrošila više od 37 milijardi dolara na izbjeglice

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska neće moći sama da se …

One comment

  1. hehehe koji dobar vic, Trump i ekipa da bacaju rijeci u prazno o nejednakosti, gdje je Trump nosilac stava da ni obrazovanje nije vazno dok god mozes da lazes i pljujes i diskriminises i zlostavljas. Taman kako treba kad je Davos u pitanju…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *