Dolar se konačno stabilizovao

Dodajte komentar

Dolar se u utorak stabilizovao na međunarodnim tržištima prema korpi ostalih najznačajnijih svjetskih valuta, nakon što su neki ulagači ocijenili da bi se uskoro mogao okončati najnoviji ciklus njegovog pada, tokom kojeg se spustio na najniže nivoe u posljednje tri godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prama drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao 0,2 posto, na 90,52 boda, no drži se i dalje nedaleko najnižih nivoa u tri godine od 90,11 bodova, na koje je u jednom trenutku skliznuo u prošlonedjeljnom trgovanju.

Na sličnom dobitku američka je valuta bila i prema japanskoj, koju su pritisnule najnovije izjave guvernera japanske središnje banke Bank of Japan (BOJ) Haruhika Kurode da u BOJ-u ustraju na dosadašnjoj labavoj monetarnoj politici, čime je otklonio špekulacije o postupnom smanjenju monetarnih poticaja. Dolarom se tako trgovalo po 111,15 jena.

I euro je u takvim okolnostima prema dolaru oslabio gotovo 0,2 posto te se njime trgovalo po 1,2240 dolara.

Na strani dobitnika rano jutros isticala se britanska funta, koja je u jednom trenutku za vrijeme rada azijskih tržišta dostigla 1,40 dolara, najvišu nivo od britanskog referenduma o izlasku zemlje iz Evropske unije. Potom se stabilizovala na 1,3947 dolara, što znači da joj je cijena skliznula gotovo 0,3 posto prema dolaru u poređenju s prethodnim zatvaranjem tržišta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *