Ujedinjavanje regionalnih berzi u SEE Link obilježilo 2017.

Dodajte komentar

Direktor Sarajevske berze Tarik Kurbegović izjavio je da je 2017., kad je tržište kapitala u pitanju, okarakterisalo ujedinjavanje regionalnih berzi u platformu SEE Link sa sjedištem u Skoplju, pod pokroviteljstvom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Platformi su pristupile Atinska, Banjalučka, Beogradska, Bugarska, Makedonska, Ljubljanska, Sarajevska i Zagrebačka berza.

To je rezultat decenijske saradnje tokom koje su balkanske berze pokušavale uspostaviti zajedničko tržište jer za velike investitore treba veća ponuda i atraktivnije tržište – rekao je Kurbegović.

Pojasnio je da time berze ne gube svoj legitimitet ni identitet već se samo povezuju na jedinstvenu platformu na kojoj se u ponudi mogu naći sve kompanije koje su na tim pojedinačnim berzama, a takvim pristupom bi berze i među lokalnim investitorima mogle povećati likvidnost.

Kurbegović je naveo da je prva ili “Trade” faza uvezivanje već okončana a to je bilo kreiranje i pokretanje zajedničke platforme od strane Bugarske, Makedonske i Zagrebačke berze, na koju se mogu priključiti i ostale kreirajući vlastiti software.

Dodao je da je nakon toga, u drugoj fazi, data mogućnost i brokerskim kućama da postanu članovi SEE Linka što je znatan dio njih i učinio, a u trećoj fazi slijedi pojedinačno povezivanje među brokerskim kućama.

Već u ovom mjesecu ili početkom narednog očekujemo prve transakcije iz Sarajeva na drugim tržištima posredstvom naših brokerskih kuća – rekao je Kurbegović i dodao da predstoji još uvezivanje registara vrijednosnih papira i rješavanje obavljanja transakcija.

Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *