Oštar pad dobiti najveće švajcarske banke

Dodajte komentar

Švajcarski bankarski div UBS u ponedjeljak je izvijestio o oštrom padu dobiti u 2017. godini zbog značajnog gubitka u četvrtom tromjesečju povezanog s poreskom reformom u Sjedinjenim Državama.

UBS-ova neto dobit u prošloj je godini potonula 63 posto, na 1,16 milijardi švajcarskih franaka, odnosno približno 900 miliona eura, pokazao je poslovni izvještaj.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca UBS je poslovao s neto gubitkom od 2,2 milijarde švajcarskih franaka zbog troška u iznosu 2,87 milijardi franaka povezanog s izmjenama američkih poreskih propisa.

Ako bi se isključio taj trošak, kako navode u saopštenju, četvrti kvartal bio bi zaključen s neto dobiti od 641 milion franaka.

Premda su zbog izmjena američkih poreskoh zakona banke koje posluju u SAD-u ubilježile značajne jednokratne gubitke u zadnjem tromjesečju prošle godine, očekuje se da će u budućnosti ta reforma pozitivno uticati na njihovo poslovanje.

“Godina 2017. bila je sjajna za nas. Ostvarili smo snažnije finansijske rezultate i ispunili zacrtane ciljeve po pitanju smanjenja troškova”, kazao je UBS-ov izvršni direktor Sergio Ermotti.

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *