Budžetom predviđena veća podrška sistemu zapošljavanja

Dodajte komentar

Budžetom Crne Gore za ovu godinu, u dijelu mjera i aktivnosti iz Akcionog plana zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa, koji sprovodi Zavod za zapošljavanje (ZZZ), opredijeljeno je 11,1 milion EUR.

“Opredijeljenim sredstvima pruža se znatno veća podrška sistemu zapošljavanja kroz proširenje mjera i visine sredstava namijenjenih aktivnoj politici zapošljavanja i razvoju preduzetništva”, navodi se u Programu rada ZZZ za ovu godinu.

Od tog iznosa se šest miliona EUR odnosi na Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Kako se navodi u dokumentu koji je objavljen na sajtu Zavoda, neki od prioriteta za ovu godinu su povećanje zaposlenosti i smanjenje stope nezaposlenosti.

U okviru tih prioriteta definisani su ciljevi koji se odnose na stimulisanje kreiranja zaposlenosti i podsticanje konkurentnosti unaprijeđenjem poslovnog okruženja, zatim povećanje efikasnosti mjera aktivne politike zapošljavanja sa posebnim naglaskom na uključivanje na tržište rada mladih, žena i dugoročno nezaposlenih osoba i obezbjeđivanje veće zaposlenosti u nerazvijenim područjima Crne Gore.

Budžetom Crne Gore za ovu godinu za realizaciju mjera aktivne politike zapošljavanja predviđena su finansijska sredstva u iznosu 4,6 miliona EUR.

“ZZZ planira da, u okviru raspoloživih sredstava za ovu godinu, za četiri hiljade prioritetno mladih, dugoročno nezaposlenih i osoba ženskog pola, realizuje neke od mjera aktivne politike zapošljavanja, u cilju njihovog efikasnijeg uključivanja na tržište rada”, precizira se u dokumentu.

Zavod je, kako su kazali njegovi predstavnici, institucija koja pruža kvalitetan servis i poslodavcima, u smislu obezbijeđivanja kvalitetnog kadra i rješavanja problema nezaposlenosti.

ZZZ će i u ovoj godini nastaviti da pruža usluge poslodavcima, a posebno će Odsjek za rad sa poslodavcima intenzivirati aktivnosti u cilju stimulisanja sezonskog zapošljavanja.

“U komunikaciji sa poslodavcima će se nastojati da se obezbijedi veći obim stimulisanja sezonske radne snage kako u fazi pripreme, tako i u direktnom radnom angažovanju, kada su u pitanju troškovi prevoza, sanitarni pregledi i smještajni uslovi”, dodali su iz Zavoda.

Za ovu godinu je, kako je saopšteno, planirano dalje širenje saradnje sa javnim i privatnim službama za zapošljavanje iz inostranstva, kao i sa stranim poslodavcima, na aktivnostima zapošljavanja crnogorskih građana u inostranstvu.

“Zavod će i dalje nastaviti da informiše građane Crne Gore o mogućnostima i načinima traženja posla u inostranstvu. Informisanje će se obavljati putem medija, sajta Zavoda, organizovanja sajmova zapošljavanja telefonskim putem ili lično”, rekli su iz Zavoda.

Iz ZZZ su saopštili da će u ovoj godini, zbog povećanja broja poslodavaca koji ostvaruju pravo na subvenciju, kao i velikog broja osoba koje su uključene u projekte putem grant šema, biti neophodno raditi na tehničkom unaprijeđivanju baze podataka o osobama sa invaliditetom.

“Na ovaj način će se poboljšati praćenje realizacije mjera i aktivnosti koje se finansiraju iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a značajno će se olakšati i analiza uspješnosti sprovedenih mjera”, smatraju u Zavodu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *