Crna Gora da razmisli o promjeni modela rasta

Dodajte komentar

Predstavnici Svjetske banke pohvalili su danas na sastanku sa guvernerom Centralne banke Radojem Žugićem napredak Crne Gore, ali i poručili da naša zemlja treba da razmišlja o promjeni modela rasta kako bi se osnažili domaći kapaciteti privrede i unaprijedila njena konkurentnost.

Žugić je kazao da je bankarski sistem u prethodnoj godini unaprijeđen, što potvrđuje činjenica da su svi parametri poslovanja banaka bilježili rast.

Sa druge strane, učešće nekvalitetnih u ukupnim kreditima NPL je smanjeno, kao i nivoi kamatnih stopa.

Sniženju nivoa NPL-a na istorijski minimum značajno je doprinijela implementacija izmjena i dopuna Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju.

Žugić je istakao da će CBCG razmotriti mogućnost produženja važenja ovog zakona, koje je trenutno oročeno do maja tekuće godine, ukoliko se za tim ukaže potreba.

“Uz nastavak jačanja supervizijske funkcije i intenzivan rad na daljem unapređenju regulatornog okvira, CBCG će se, u ovoj godini, fokusirati na dalje jačanje kreditne aktivnosti banaka u funkciji dinamiziranja ekonomskog rasta, kazao je Žugić.

Šefom Kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, Emanuel Salinas je pohvalio aktivnosti CBCG koje su doprinijele unapređenje učinkovitosti bankarskog sektora, te time i očuvanju finansijske stabilnosti.

“Napredak u dijelu finansijskog sistema je iznad očekivanog“, istakao je Salinas i dodao da Svjetska banka vidi napredak Crne Gore i na mnogim poljima ekonomije, ali da je potrebno razmišljati o promjeni modela rasta kako bi se osnažili domaći kapaciteti privrede i unaprijedila njena konkurentnost.

Inoviranje modela rasta bi, po riječima Salinasa, doprinijelo otvaranju novih radnih mjesta i unapređenju životnog standarda.

Salinas istakao je spremnost Svjetske banke da Crnoj Gori pruži podršku u ovom pravcu i najavio intenzivnije prisustvo i djelovanje ove finansijske institucije u Crnoj Gori u narednom periodu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *