BMW najavljuje bežično punjenje automobila

Dodajte komentar

BMW još je prošle godine predstavio “patent” za bežično indukcijsko punjenje baterija na električnim automobilima, no tada su najavili kako bi do značajnije tržišne zastupljenosti ovog rješenja moglo proći više godina.

No, na sajmu automobila koji se upravo održava u Detroitu objavili su kako će svoju tehnologiju već ove godine učiniti dostupnom na tržištu SAD-a.

BMW-ovo rješenje za bežično punjenje baterija na automobilima sastoji se od stanice (charging pad) koja se postavlja na pod garaže i uključuje u struju.

Sve što treba učiniti kako bi se automobil preko nje punio jeste parkirati ga tačno iznad ovog polja, pri čemu vozaču pomažu uputstva na ugrađenom infotainment ekranu. Kada se vozilo ugasi, stanica počinje indukciono puniti bateriju. Kada je ona potpuno prazna na ovaj se način može napuniti za samo 3 i po sata.

Trenutno BMW omogućava ovaj način punjenja na samo jednom svojem automobilu, modelu 530e iPerformance koji je tzv. plug-in hibrid. Sada je najavljeno da će ista tehnologija tokom ove godine stići i u SAD s modelom 550e iPerformance. Cijena ovog bežičnog 3,2 kilovatnog punjača za sada nije objavljena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *