Naslovne strane dnevnih novina za 18. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

EPCG da riješi Maljevac i otpadne vode

Otpadne vode iz procesa rada Termoelektrane (TE) uglavnom se ne prečišćavaju i ispuštaju se u Paleški potok, Vezišnicu i posredno u Cehotinu. Zbog toga će Elektroprivrda (EPCG) morati da izgradi sistem za prečišćavanja otpadnih voda u periodu 2019-2022. godina i da riješi problem deponije pepela šljake Maljevae.

Za 10 minuta usvojili 5 zakona

Poslanici skupštinskog odbora za ekonomiju, finansije i budžet juče su usvojili pet predloga zakona za manje od 10 minuta, bez ijedne diskusije. Samo su predstavnici Vlade na brzinu dali uvodna izlaganja od nekoliko rečenica.

Stop gradnji mHE na svim rijekama

Pritvaranje i osuđivanje ljudi koji brane svoja prava na osnovne uslove života i zato što ih nadležne institucije nijesu uključile u procese planiranja vodotoka na kojima će biti izgrađen je male hidroelektrane se ne smije dozvoliti. To je saopšteno iz NVO Grin Houm povodom suđenja dvojici mještana koji su pokušali da spriječe izgradnju male hidroelektrane na Murinskoj rijeci, a koje bi trebalo da počne danas u Osnovnom sudu u Plavu.

Dnevne novine

Veći minimalac povećao bi troškove za 40 miliona

Ukoliko bi Vlada povećala minimalnu zaradu, koja iznosi 193 eura, to bi prouzrokovalo uvećanje troškova poslodavcima za 40 miliona eura, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu finansija Nina Vujošević. Ona je, na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, saopštila da je minimalna zarada u Crnoj Gori na nivou prosječne u EU.

MJERE ŠTEDNJE NIJESU HIR, VEĆ NUŽNOST

Mjere fiskalne konsolidacije su neizbježan element naše ukupne ekonomsko-razvojne strategije i ne predstavljaju parcijalni hir Ministarstva finansija ili Vlade, ocijenio je u intervjuu za Dnevne novine ministar finansija Darko Radunović.

UPCG nagrađuje menadžerke

Unija poslodava (UPCG) nagradiće najbolje menadžerke iz oblasti privrede, javnog sektora, nevladinih organizacija i medija. Konkurs, koji je dio projekta Žene u menadžmentu u Crnoj Gori, otvoren je od 15. janaura do 2. februara.

Dan

DPS častio Porto Montenegro 5,5 miliona

Glasovima 17 odbornika DPS-a, Skupština opštine (SO) Tivat juče je usvojila odluku o davanju saglasnosti na predlog ugovora između Opštine Tivat i vlasnika Porto Montenegra Adrijatik marinasa, kojim se toj firmi otpisuje dug od 5,5 miliona za komunalije. Pet odbornika koalicionih partnera DPS-a bilo je uzdržano, dok je osam opozicionih odbornika glasalo protiv. Glasanje koje je na insistiranje opozicije obavljeno javno prozivkom, obilježila je žučna rasprava koja je trajala skoro četiri sata.

Ugovor nezakonit i na štetu EPCG

Petogodišnji ugovor o isporuci uglja za potrebe Termoelektrane Pljevlja (TEP) između Rudnika uglja (RUP) i Elektroprivrede (EPCG) ima 37 članova, od čega je 17 na štetu države i TE Pljevlja, ocijenili su manjinski akcionari energetske kompanije. Oni su nedavno podnijeli krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) protiv članova Odbora direktora EPCG i izvršnog direktora Igora Noveljića, zbog predloženog ugovora, a juče su prijavu dopunili sa ugovorom i njegovom analizom.

Iz zemlje se odlila 144,3 miliona

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) za 11 mjeseci prošle godine iznosio je 538,3 miliona eura, dok su se istovremeno iz zemlje odlila 144,3 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Pobjeda

Za budžet 17,5 miliona

Od 41,5 miliona eura državnih zapisa, koliko je prodato u prvoj ovogodišnjoj aukciji 12. januara, 17,5 miliona će biti iskorišćeno za plaćanje dospjelih obaveza države, odnosno likvidnosti budžeta, a 24,45 miliona eura za refinansiranje dospjelih hartija od vrijednosti, kazali su Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Kriju odluke o platama direktora

Menadžment Željezničkog prevoza (ŽPCG) svjesno nanosi štetu preduzeću ne poštujući zakone, saopštio je radnik te kompanije Dragomir Minić. On tvrdi da kriju odluke odbora direktora i nezakonito primaju visoke zarade. Visinu tih zarada određuje odbor direktora, ali se one nikada ne objave na oglasnoj tabli rekao je Minić i dodaje da zakon krši sekretarka ŽPCG Ljubica Marković, koja je po zakonu dužna da sve odluke odbora direktora objavi na oglasnoj tabli.

Tvrdi da je 24 eura preskupo

Akcionar Elektroprivrede Vasilije Miličković dopunio je krivičnu prijavu protiv članova uprave i direktora EPCG zbog cijene uglja od 24 eura po toni u narednih pet godina za rudu iz Pljevalja, odnosno deset godina za beransku. Tvrdi da su cijena i dužina ugovora štetni za EPCG i državu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *