Kineska kreditna agencija smanjila rejting SAD

Dodajte komentar

Dagong Global Credit Rating, jedna od najistaknutijih kineskih rejting agencija, u utorak je smanjila procjenu valutnog rejtinga SAD-a, navodeći kao razlog sve veću zaduženost najveće svjetske ekonomije.  Dagong je tako smanjio rejting sa A- na BBB+.

Rastuća zavisnost od javnog duga nastaviće da šteti solventnosti savezne vlade SAD. U decembru je predsjednik Donald Tramp potpisao niz zakona, koji uključuju poreske rezove, čime će se javni dug povećati za 1,4 biliona dolara i iznositi ukupno 20 biliona dolara.

U saopštenju se ističe kako će masivno smanjenje poreza direktno smanjiti izvore za otplatu duga, prenosi “Lider”.

Međunarodne rejting agencije “Fitch” i “Moody’s” SAD su dodijelili vrhunski AAA rejting, dok je S&P dao nešto nižu ocjenu od AA+. U decembru je iz američke vlade stiglo saopštenje o deficitu u iznosu od 23 milijarde dolara, dok je godinu ranije on iznosio 27 milijardi dolara.

Prošle nedjelje Bloomberg je izvijestio kako su kineski službenici izdali preporuku za usporavanje ili potpuno prekidanje kupovine trezorskih obveznica SAD, djelimično zbog toga kako bi tržište postalo manje atraktivno. To je prouzrokovalo strah investitora da bi oštre promjene mogle podstaći rasprodaju na tržištima obveznica i akcija na globalnom nivou.

U izvještaju se navodi da su prinosi na američke trezorske zapise rasli tokom posjednjih mjeseci, dok je vrijednost dolara u padu. Kineski devizni regulator, međutim, ne priznaje izvještaje u kojima Dagong navodi da će dolar biti dovoljno jak čime će uništiti krhki lanac duga savezne vlade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *