Naslovne strane dnevnih novina za 17. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Možemo spriječiti izvlačenje novca i bez zahtjeva EU

Crna Gora je mogla usvojiti mjere protiv izvlačenja novca u poreske rajeve” i izbjegavanja poreza i bez bilo kakvih zahtjeva od EU. Dovoljno je navesti da države regiona poput Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije već godinama primjenjuju ta pravila, kazao je u intervjuu Vijestima dr Ilija Vukčević iz Instituta za pravne studije i docent na pravnoelconomskoj grupi predmeta Pravnog fakulteta Univerziteta Donja Gorica.

Ispod 100 eura 3.550 penzija

Partija penzionera, invalida i restitucije (PIR) je uvrijeđena odnosom resornih ministarstava rada i zdravlja, kao i Vlade Crne Gore prema najstarijoj populaciji, gdje ogroman broj penzionera živi u neprimjerenim uslovima 21. vijeka. To je saopštio juče predstavnik te partije Radisav Korać.

Čuvarima rijeke utjeruju strah

Mještani opštine Plav i Murine okupljeni u Nevladinoj organizaciji “Sačuvajmo rijeku Komaraču i sve rijeke u Crnoj Gori”, juče su nakon održanog sastanka “najoštrije osudili utjerivanje straha u kosti mještanima Murine koji su ustali u odbranu Murinske rijeke koja je planirana da se smjesti u cijevi radi izgradnje minihidroelektrane. Oni su za sjutra najavili protest isperd Osnovnog suda u Plavu kada bude trajalo suđenje dvojici njihovih članova.

Dnevne novine

Radunović pregovara o finansiranju budžeta

Delegacija Vlade, predvođena ministrom finansija Darkom Radunovićem, učestvuje na dvodnevnoj Euromoney konferenciji u Beču, tokom koje će obaviti razgovore o obezbjeđivanju sredstava za finansiranje ovogodišnjeg budžeta. U okviru dvodnevne konferencije Radunović će sa saradnicima održati sastanke sa predstavnicima Erste, Unicredit, Societe Generale, Banca Intesa, Deutsche i OTP banke.

Poreska pokreće stečaj u lokalnim preduzećima

Za lokalna preduzeća sa najvećim poreskim dugom, koja u kontinuitetu kasne u izmirivanju obaveza, biće pokrenut stečajni postupak, najavili su iz Poreske uprave za Dnevne novine, te dodali da trenutno sprovode detaljnu analizu stanja obaveza svakog od ovih dužnika.

Cijene u prošloj godini u prosjeku rasle 2,4 odsto

Mjesečna inflacija u decembru 2017, mjerena rastom potrošačkih cijena, iznosila je -0,2 odsto, dok je prosječna stopa rasta potrošačkih cijena u prošloj godini iznosila 2,4 odsto, saopšteno je iz Monstata. Decembarske potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec 2016. godine bile su u prosjeku više za 1,9 odsto.

Dan

Država uzima 78 centi po litru

Od ukupne cijene goriva po litru država uzima od 54 do 58,3 odsto, saopštili su “Danu iz Ministarstva finansija. Na trenutnu cijenu benzina od 1,34 eura po litru to bi značilo da državi ide 78 centi, dok od 1,2 eura, koliko košta litar eurodizela, za akcize i porez na dodatu vrijednost se plaća 65 centi.

Za zloupotrebu optužen i glavni direktor

Specijalno državno tužilaštvo (SDT), prema nezvaničnim saznanjima “Dana, dostavilo je na razmatranje Višem sudu u Podgorici optužnicu u slučaju poznatom kao “A2A. Optužnicom su, prema pouzdanim informacijama, obuhvaćena četiri italijanska državljanina, a novo ime među optuženima je bivši izvršni direktor A2A Renato Ravaneli, glavni predstavnik italijanske kompanije prilikom dogovora o kupovini akcija EPCG tokom 2009. gOdine. A2A je za paket akcija EPCG platila 430 miliona eura.

Pregovaraju o zaduženju

Delegacija Vlade na čelu sa ministrom finansija Darkom Radunovićem učestvuje na dvodnevnoj Euromani konferenciji u Beču. Konferencija je, kako su saopštili iz Ministarstva finansija, počela juče a završava se danas. Riječ o veoma značajnom godišnjem događaju koji tradicionalno okuplja preko 1.100 investitora, emitenata i finansijskih posrednika, i predstavlja forum za diskusije, rasprave i analize ključnih pitanja sa kojima se suočava ekonomija centralne i istočne Evrope.

Pobjeda

Očekuje se obezvređenje založene imovine

Banke će sada morati da procjenjuju založenu imovinu klijenata ne samo u momentu odobravanja kredita nego i kasnije, što je predviđeno Međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja 9 (MSFI 9), čija primjenaje počela prije 16 dana.

Podnijeto 450 zahtjeva za legalizaciju objekata

Opštinama je, prema podacima dobijenim u ponedjeljak, podnijeto 450 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata. Najveći broj zahtjeva, 71, dostavljen je u Podgorici, u Baru 66, Herceg Novom 73 i Pljevljima 66 kazao je Pobjedi ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Nova regulativa

Guverner dr Radoje Žugić saopštio je juče na sastanku sa ambasadorima EU da će unapređenje regulatornog okvira doprinijeti očuvanju zdravlja bankarskog sistema i efikasnijem sprovođenju fiskalne konsolidacije, koju CBCG podržava i ocjenjuje neophodnom. Novom regulativom usaglašava se nacionalno zakonodavstvo sa direktivama EU, uvodi najbolja bankarska praksa i snaže supervizorske funkcije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *