Grupa Francuza traži od Rusije vraćanje duga od 53 milijarde eura

Dodajte komentar

Potomci francuskih investitora, koji u svom posjedu imaju ruske carske obveznice iz 19. vijeka, traže isplatu duga od Kremlja, navodi se u izvještaju „Radio Frans internasional“.

Ruska željeznica je 1867. godine izdala obveznice garantovane u zlatu. Bile su vrijedne tadašnjih 15 milijardi franaka, što danas iznosi oko 53 milijarde eura. Oko 400.000 potomaka investitora traži vraćanje novca, prenosi RFI.

Posle socijalističke revolucije u Rusiji, Vladimir Iljič Lenjin izdao je dekret da se otpišu svi dugovi Ruske carevine. Međutim, potomci francuskih vlasnika obveznica imaju vrlo male šanse za naplatu od Rusije. Pariz i Moskva su 1996. godine potpisali otpis carskog duga. Rusija je pristala da Francuskoj plati 400 miliona dolara u tranšama od 50 miliona dolara.

Brojni ekonomisti su rekli da je to otprilike tek dva odsto onoga što je Ruska carevina dugovala francuskim investitorima.

Sličan scenario odigrao se i između Velike Britanije i Rusije nakon sloma SSSR-a. Mihail Gorbačov potpisao je dogovor sa Margaret Tačer za poravnanje duga predrevolucionarne Rusije.

Velika Britanije se tada obavezala da plati građanima koji su imali ruske carske obveznice, izdate kao kompenzacija za 5,5 tona zlata cara Nikolaja Drugog smještenog u britanskim bankama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *