Crnogorske banke ne sarađuju sa teroristima

Dodajte komentar

Banke i mikrokreditne finansijske institucije ne sarađuju sa fizičkim licima, niti entitetima koji su označeni kao teroristi ili terorističke organizacije, rečeno je Pobjedi iz Centralne banke.

CBCG je nedavno usvojila Smjernice za primjenu međunarodnih restriktivnih mjera od banaka i finansijskih institucija kojima se realizuje preporuka FATF-a (Financial Action Task Force), međunarodnog tijela zaduženog za uspostavljanje standarda u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Kontrola

“Tokom kontrola banaka i finansijskih institucija utvrđeno je da nemaju poslovne odnose sa fizičkim licima, niti entitetima koji su od međunarodnih organizacija označeni kao teroristi ili terorističke organizacija. Zato nije bilo slučajeva u kojima bi se izvršilo ograničenje raspolaganja sredstvima ili imovinom na osnovu Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama”, objasnili su iz CBCG.

U prošloj godini (zaključno sa novembrom), CBCG je kontrolisala deset banaka i jednu mikrokreditnu finansijsku instituciju.

“Nalazi kontrola ukazuju da banke i finansijske institucije u velikoj mjeri sprovode propise iz oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Nije bilo osnova za preduzimanje mjera, osim što su upućene određene preporuke za poboljšanje sistema pojedinim bankama”, kazali su iz CBCG, ali nijesu naveli ni banke ni mjere.

Podsjetimo da Centralna banka nadzire sprovođenje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma kod banaka i MFI i platnih institucija i redovno, planirano i vanredno sprovodi kontrole.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *