Svaki parking imaće svoj cjenovnik, za trudnice besplatno

Dodajte komentar
Ilustracija

Svaki parking u gradu će tokom ove godine dobiti zaseban cjenovnik. Cijena će zavisiti od dijela grada, ali i od saobraćajnog opterećenja.

To, kaže direktor preduzeća Parking servisa, Nusret Canović, ne znači da će parkiranje poskupiti, već da će se samo napuniti neka parkirališta koja se sada manje koriste.

“Napravićemo novi koncept cjenovnika. Naš cjenovnik je usvojen 2011. godine kada je PDV bio 17 odsto, a sada je 21 odsto, ali to ne znači da ćemo povećavati cijene. Trošak PDV-a preuzimamo na nas. Cijene će zavisiti od djelova grada i saobraćajnog opterećenja. Recimo parking kasarna Morača koji ima neograničeni broj parking mjesta skoro je prazan pa planiramo da spustimo cijene mjesečnih karata i napunimo taj parking. Parking definitivno neće poskupiti, ali može doći do pomjeranja. Uvešćemo samo neke olakšice, pa će sada umjesto jednog ljudi moći da parkiraju dva automobila u istoj zoni. Ideja je da se daju povoljnosti plaćanja na količinu”, rekao je Canović.

Parking servis planira da uvede još niz noviteta tokom ove godine, a prvi u nizu biće instalacija senzora za pokazivanje slobodnih parking mjesta, u okviru projekata “Smart siti”. Displeje će, kako je najavio Canović, najprije dobiti ulice Marka Miljanova i Novaka Miloševa u centru grada, ali se na tome neće stati.

“Displeji će biti postavljeni na početku ulica i oni će upućivati vozače na slobodna parking mjesta u toj ulici. Senzore ćemo stavljati ispod asfalta i to je za sada najmodernija verzija. Postojaće i aplikacija na našem veb sajtu koju će korisnici moći da skinu i preko nje dobju informacije o slobodnim parking mjestima. Taj projekat finansiramo u partnerstvu sa Telekomom”, kaže Canović.

Canović je najavio da će u toku godine svi zatvoreni parkinzi biti obezbijeđeni pokazivačima pravca preko kojih će se znati broj slobodnih mjesta. On je istakao da će i jedan od noviteta biti da građani sami plaćaju parking, a da su već jednu takvu stanicu uveli u garaži iza “Maše.

“U potpunosti ćemo rasteretiti ljude i moći će sami da plaćaju parking ulazom i izlazom iz garaže. Treba samo na to da se naviknu i mi da dobijemo iskustvo sa tim novitetom, pa ćemo i tu uslugu proširiti. To ćemo probati na udarnim lokacijama preko Morače”, kazao je Canović.

Besplatno za trudnice

Parking servis planira i da obezbijedi besplatna parking mjesta za trudnice. Ta mjesta prvo će biti otvorena kod Kliničkog centra Crne Gore.

Nusret Canović se nada da će vozači poštovati obilježja, te da i ta parking mjesta, kao i za OSI, neće biti uvijek zauzeta drugim automobilima.

“Već imamo ideju kako to da radimo. Plašimo se da će biti problem kao i sa parking mjestima za osobe sa ivaliditetom kojih imamo 500 u gradu. Samo znak koji postavimo košta preko 200 eura, a sve mi plaćamo i dođe neko ko ne spada u grupu OSI i zauzme mjesto. Komunalna policija i Komunalna inspekcija ne mogu svakog sankcionisati. Mi ih zovemo, ali ne možemo sve stići. Za trudnice prije svega planiramo da otvorimo parking mjesto kod KBC-a. To ćemo realizovati u narednoj godini”, najavio je Canović.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *