Na elektromreži izgubljen svaki peti gigavat

Dodajte komentar

U Crnoj Gori je prošle godine na distributivnoj i prenosnoj elektromreži izgubljeno 514 gigavatčasova električne energije što je 21 odsto ukupne proizvodnje struje od svih proizvođača u državi 2.397 gigavatčasova, pokazuje Energetski bilans za prošlu godinu.

To znači da je na mreži izgubljen svaki pet proizvedeni gigavat.

Predsjednik odbora direktora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Branislav Prelević kazao je nedavno u intervjuu Vijestima da oni priznaju za gubitke 8,64 odsto u distributivnoj mreži i 3,73 odsto u prenosnoj ali da će nastaviti da smanjuju taj procenat i narednih godina.

On je tada kazao da su gubici u distributivnoj mreži u 2016. iznosili 15,62 odsto, a za 11 mjeseci 2017. godine 14,73 odsto, što je kako je kazao znatno manje u odnosu na 2012. kada su gubici u distrubuciji bili 20,84 odsto.

Prelević je kazao da razlika između stvarnih i regulacijom cijena priznatih gubitaka pada na teret distributera, a da je cilj RAE da regulativnim mjerama doprinese optimizaciji stepena gubitaka na prenosnom i distributivnom sistemu.

Iznos izgubljene električne energije u 2017. godini, prema energetskom bilansu, veći je od one koju je prošle godine proizvela hidroelektrana Piva 430 gigavatčasova, a skoro jednaka proizvodnji iz HE Perućica 560 gigavat časova.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *