Jeftinije putovati do Budimpešte nego do Andrijevice

Dodajte komentar

Putovanje autobusom unutar granica naše države može koštati skuplje nego let avionom ka evropskim gradovima sa lou kost kompanijama.

Naime, karta sa jednom od lou kost kompanija ka Budimpešti, Milanu i Memingemu, zapadnom dijelu Minhena, košta 9,99 eura iz Podgorice, dok isto toliko košta autobuska karta od Podgorice do Rožaja, a do Andrijevice je kod nekih prevoznika cijena karte preko 10 eura. Da bi putnici obezbijedili kartu od 9,99 eura za let ka jednom od evropskih gradova potrebno je da je rezervišu makar mjesec unaprijed.

Gotovo je nevjerovatno da je avionski saobraćaj jeftiniji od drumskog, pa sve više građana koji se odluče za neko putovanje biraju letove preko lou kost avio-kompanija.

U 2017. godini lou kost kompanije su prevezle 264.591 putnika. To je dvostruko više nego tokom 2016. godine kada je 131.828 putnika putovalo lou kost kompanijama, naveli su iz Aerodroma

Koliko su lou kost kompanije smanjile cijene avionskih karata i koliko su one niže u odnosu na autobuski prevoz, vidi se kada uporedimo cijenu autobuske karte do Subotice sa avionskom do Budimpešte.

Autobuska karta u jednom pravcu od Podgorice do Subotice je od 27 do 30 eura, a povratna od 54 do 60 eura. Povratna karta avionom do Budimpešte je 20 eura, odnosno skoro tri puta jeftinija nego do Subotice. S tim što let do Budimpešte traje oko sat, dok se do Subotice treba voziti preko deset sati.

Ni sa vozom nije bolja situacija. Od Podgorice do Beograda karta je oko 20 eura, a putuje se oko deset sati.

Da je povećan promet putnika sa lou kost kompanijama iz i preko Podgorice pokazuju i podaci Aerodroma.

“U 2017. godini lou kost kompanije su prevezle 264.591 putnika. To je dvostruko više nego tokom 2016. godine kada je 131.828 putnika putovalo lou kost kompanijama. U ukupnom prometu putnika u 2017. niskobudžetne avio-kompanije učestvuju sa 12,1 odsto, dok su u 2016. učestvovale sa 7,1 procenat”, naveli su iz Aerodroma.

Iz Podgorice Ryanair saobraća prema Londonu, Briselu, Berlinu i Stokholmu, a Wizz Air prema Minhenu, Milanu i Budimpešti. Iz Tivta easyJet saobraća prema Londonu i Mančesteru.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *