Dramatičan pad cijena nekretnina u italiji

Dodajte komentar

Italija je jedina zemlja EU u kojoj cijene nekretnina padaju, a građevinski sektor je, praktično, na koljenima, pokazuju podaci Evrostata.Italijansko tržište nekretninama preplavljeno je stanovima i kućama dužnika koji nisu uspjeli da otplate stambene kredite bankama. Na kvartalnom nivou, cijene su manje za 0,5 odsto, dok na godišnjem nivou pad iznosi 0,8 odsto.

Realne cijene stanova i kuća u Italiji u konstantnom su padu od 2007. godine i sada su 23 odsto niže nego prije deset godina.

Italija je jedina članica EU u kojoj su cijene nekretnina oslabile u drugom tromjesečju prošle godine, pokazuju i posljednji podaci Evrostata.

Loša situacija na tržištu nekretnina odražava se na percepciju ekonomskog stanja među građanima – 80 odsto anketiranih smatra da je i ekonomska situacija u zemlji loša.

“Poslovni dnevnik” prenosi riječi analitičara koji smatraju da je situacija “danak začaranom krugu loših bankovnih kredita”.

Loši krediti preduzećima koji su uloženi u nekretnine trenutno imaju najveći udio od svih ostalih sektora, koji iznosi 42 odsto.

Osim toga, prodaja ovih loših kredita preduzeća je mnogo sporija nego kod ostalih dužnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *