Doing Business: Svjetska banka nepošteno rangirala zemlje i ponovit će rezultate za četiri godine

Dodajte komentar

Godišnja rangiranja zemalja Svjetske banke o lakoći poslovanja Doing Business ugrožena su političkom metodologijom, a glavna žrtva je Čile, izjavio je glavni ekonomista Svjetske banke za Wall Street Journal, prenosi Indikator.ba.

Rang-liste visokog profila imaju za cilj podsticanje vlada da uklone prepreke za poslovanje i podstaknu ekonomski razvoj. Izvještaj, između ostalog, kombinira mjere o tome kako je lako preduzetniku započeti posao, dobiti kredit, platiti poreze i izvršiti ugovore.

Paul Romer, glavni ekonomista Svjetske banke od kraja 2016. godine, otkrio je nepravilnosti u načinu ažuriranja metodologije istraživanja iz godine u godinu i namjerava da ispravi i ponovi rangiranje u posljednje četiri godine.

Romer je rekao da su nepravilnosti manifestovane u pomjeranju rangiranja Čilea, koji je na rang listi 2017. bilo na 55. mjestu, ali visoko na 25. prije deset godina. U stvari, položaj Čilea u rangiranju je ogledalo politike zemlje: tokom tog perioda, Čile se promijenio između izabrane socijalistkinje Michelle Bachelet i konzervativnog Sebastiana Pinera u Predsjedništvo. Kada je Pinera bio na položaju, Čile bi se popeo u rangiranju; kada je Bachelet bila na vlasti, zemlja bi pala.

Prema Romeru, volatilnost je rezultat novih metrika koje su dodate u rang listi, što je dovelo do smanjenja rejtinga zemlje, umjesto značajne promjene u poslovnom okruženju Čilea.

“Želim da se izvinim Čileu i bilo kojoj drugoj zemlji o kojoj smo prenijeli pogrešan utisak”, rekao je Romer časopisu. “Na osnovu stvari koje smo ranije mjerili, uslovi poslovanja nisu pogoršani u Čileu pod administracijom Bachelet”.

Bivši direktor izvještaja, čileanski ekonomista August Lopez-Claros, u pisanoj izjavi branio je promjene u metodu rangiranja, tvrdeći da su transparentno implementirane i dizajnirane da bi se proizvod učinio korisnijim. “Tvrdnja da su gore navedene metodološke promjene na neki način ciljale na Čile je u potpunosti bez osnova”, napisao je on.

“S obzirom na zabrinutost koju je u medijima izrazio glavna ekonomista Svjetske banke Paul Romer i našu posvećenost integritetu i transparentnosti, provešćemo eksterni pregled indikatora Čilea u izvještaju Doing Business”, navodi se u saopštenju Svjetske banke.

Pozicije drugih zemalja u rangiranju će se vjerovatno promijeniti nakon što se revidira metodologija. Na trenutnoj rang listi, vrhunski performeri su Novi Zeland, Singapur i Danska, a najniži su Venecuela, Eritreja te, posljednja, Somalija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *