Američki gradić Wenatchee raj za rudarenje kriptovaluta

Dodajte komentar

Američki gradić Wenatchee, koji se nalazi istočno od Seattla, postao je epicentar za rudarenje bitkoina kada su Sjedinjene Američke Države u pitanju, te sve više rudara želi da svoje operacije preseli upravo tu.

Tako je ovaj gradić u državi Washington postao dom desetinama onih koji rudare bitkoin, te druge kriptovalute, a direktor lokalne elektrodistribucije, Steve Wright, kaže da je još 75 rudara najavilo dolazak od kada je cijena bitkoina skočila u decembru. Jedan od prvih gradskih digitalnih rudara, Malachi Salcido, ima tri sistema za rudarenje, te proizvodi pet do sedam bitkoina dnevno. Za tu operaciju troši 7,5 megavati, što je dovoljno da se energijom snabdije 11.000 domaćinstava, a cilj mu je da do jula proizvodi 50 bitkoina dnevno, što će potrošnju povećati na 42 megavata.

Upravo je velika potrošnja električne energije tokom rudarenja razlog zašto rudari dolaze u Wenatchee, budući da jedan kilovat-čas u ovom gradiću košta između dva i tri centa, što je prilično povoljna cijena. Razlog za tako nisku cijenu je veliki broj brana na rijeci Columbia, koje stvaraju veliki potencijal za rad hidroelektrana, te obilnu proizvodnju električne energije. Niske cijene električne energije nisu jedino što privlači rudare, već su to i niske temperature koje omogućavaju da se održe odgovarajuće temperature servera.

Iz gradske uprave kažu da oni koji planiraju da zarade na brzinu, a zahvaljujući niskim cijenama električne energije, neće biti dobrodošli, te će prednost imati oni koji budu planirali da se zadrže bar neko vrijeme, te na taj način doprinesu ekonomiji grada. I pored niskih cijena struje, računi za potrošenu energiju su veliki, te Salcido, na primjer, plaća 100.000 dolara na mjesečnom nivou, ali kaže da se rudarenje i uprkos toj cifri isplati, te da na ovaj način profit ostvaruje i on, ali i gradić u kojem rudari.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *