Srbija: Sa 115 na 30 banaka

Dodajte komentar

Rast bruto domaćeg proizvoda Srbije od 3,0 odsto je vrlo ostvariv, a bankarski sektor je u mogućnosti da podrži takva očekivanja, izjavio je Veroljub Dugalić.

“Bankarski sektor je likvidan i biće spreman da podrži i omogući rast BDP-a od 3,0 odsto, čak i više od toga. U našim uslovima ne bi bio iznenađenje ni mnogo veći rast s obzirom na osnovu u odnosu na koju se računa rast BDP-a”, rekao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije na konferenciji za novinare u UBS.

Pomenutu stopu rasta, smatra on, nije teško ostvariti ukoliko se realizuju sve najavljene investicije i ako ne budemo imali vanredne okolnosti, kao što su prije par godina bile poplave, a prošle godine suša.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Dugalić je rekao i da je neprimjeren i netačan podatak da u Srbiji postoji 37.000 stambenih kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima i da se iz tog podatka izvode brojne manipulacije. Prema podacima UBS-a, zaključno sa 8. januarom 2018. godine bilo je 17.684 stambenih kredita indeksiranih “švajcarcima”, u ukupnom iznosu od 77,2 milijarde dinara, dok je kreditnih partija indeksiranih eurima bilo 89.669, u vrednosti od 300,7 milijardi dinara.[/box]

“Rast BDP od 3,0 procenta, u odnosu na ono što smo imali prethodnih godina, značajan je pomak i to utiče na povećanje zaposlenosti, na povećanje standarda i onda se to odražava na korišćenje kredita”, dodaje Dugalić.

Između bankarskih kredita i investicija, kako naglašava, postoji direktna veza, jer ukoliko dođe do velikih investicionih ulaganja, ona po pravilu podrazumijevaju i korišćenje većeg obima bankarskih kredita.

Upitan da prokomentariše trend smanjivanja broja banaka u Srbiji, kojih je krajem 2000. godine bilo 115, a danas ih je 30, Dugalić je rekao da je to opšti trend svuda u svijetu, jer je konkurencija nemilosrdna i malim bankama je u takvoj tržišnoj utakmici sve teže da opstanu.

Iz tog razloga dolazi do spajanja, preuzimanja i ukrupnjavanja, što, kako ističe, nije ništa negativno i ne utiče loše na korisnike finansijskih usluga.

Dodaje i da je dobro i pozitivno što domaći preduzetnici postaju vlasnici stranih banaka i što domaći kapital ulazi u bankarski sektor više nego ranije.

Broj zaposlenih u bankarskom sektoru Srbije je 2017. godine iznosio 23.342, što je značajan skok u odnosu na 18.914 zaposlenih iz 2002. godine, ali manje nego 2008. kada ih je bilo 32.342.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *