Reno-Nisan-Micubiši pokrenuli fond od milijardu dolara

Dodajte komentar

Reno-Nisan-Micubiši, automobilski konglomerat koji je najveći proizvođač automobila na svijetu pokrenuo je investicioni fond vrijedan milijardu dolara, namijenjen ulaganjima u nove auto tehnologije u narednih pet godina.

Novi fond pod imenom Alliance Ventures, već je napravio prvu akviziciju, uzimajući udio u vlasništvu (za sada nepoznat procenat) u kompaniji Ionic Materials koja razvija tehnologije za    bolje i jače baterije.

Kako se navodi u zvaničnoj izjavi u prvoj godini Fond će investirati do 200 miliona dolara u startape i “otvorena inovativna partnerstva” a očekuju da u narednih pet godina investiraju približno isti iznos.

Kao strateški investitor, novi fond će investirati u tehnologije koje su razvile kompanije u okviru trilateralnog saveza koji čini grupu. Takođe, Fond ima plan da kreria sopstveni inkubator za preduzetnike, a investiraće kroz cio životni ciklus kompanije.

To što je prva akvizicija uložena u kompaniju koja razvija baterije, pokazuje tačno koliko će proizvođači automobila ulagati u elektrifikaciju u narednim godinama.

Techcrunch piše da je proizvod kompanije Ionic Materials nazivan “Isusovom baterijom” zbog tehnologije koja ne koristi materijale na bazi kobalta. Sa novom investicijom Alijansa se obavezala da pomogne u istraživanju i razvoju, jer kompanija iz Masačusetsa želi da baterije na bazi polimerskih elektrolita što prije izađu na tržište.

“Naš otvoreni pristup inovacijama će omogućiti da investiramo i sarađujemo sa startap kompanijama i tehnološkim preduzetnicima, koji će imati koristi od globalnog nivoa Alijanse. Ovaj novi fond odražava duh kolaboracije i preduzetnički um u srcu Alijanse”, kazao je na predstavljanju fonda Karlos Gosn, predsjednik i glavni izvršni direktor Reno-Nisan-Micubiši grupe.

Novi fond je jedinstven jer, kako tvrde, nudi potencijalnim partnerima pristup globalnom nivou i obimu Renault-Nissan-Mitsubishi grupacije, koja je u 2017. prodala više od 10 miliona vozila kroz 10 odvojenih brendova prisutnim na svim većim automobilskim tržištima.

Alliance Ventures će ulagati u nova preduzeća da bi Alijans grupacija dobijala nove tehnologije, a istovremeno osigurala dobar finansijski povrat uloženih sredstava. Fond će, kako navode, napraviti strateška ulaganja u svim fazama razvoja startapa, uvešće u grupu nove auto-preduzetnike i stvoriti nova partnerstva.

Alliance Ventures će, navode u menadžmentu, definisati oblasti inovacija i geografska tržišta za investiranje, radiće sa postojećim istraživačkim i naprednim inženjerskim timovima, i angažovati stručnjake sa ekspertizama iz oblasti startap industrije.

Očekuje se da će biti sjedišta fonda biti locirana u Silikonskoj dolini, Parizu, Jokohami i Pekingu, u blizini tehnoloških i istraživačkih centara članica kompanija članica Alijanse, kao i područja sa jakim inovacionim ekosistemima.

Renault (40%), Nissan (40%) i Mitsubishi Motors (20%) zajednički će finansirati Fond, koji će imati poseban investicioni odbor za donošenje odluka o investiranju i nadgledanje njihovog učinka.

Izvor: Starpapovanje.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *