Norveški fond od bilion dolara želi da investira u privatni kapital

Dodajte komentar

Norveški fond za bogatstvo, najveći te vrste i vrijedan oko bilion dolara, najavljuje ulaganje u privatni kapital, sa ciljem da poveća povraćaj sredstava i proširi rizik na širi spektar kompanija.

“Ovaj postupak može omogućiti da se poslovanje Fonda proširi na različite vrste kompanija od onih, koje su dostupne na javnom tržištu kapitala”, navodi se u pismu Fonda, koje je upućeno Ministarstvu finansija.

“Na osnovu istorijskih podataka, takođe se može očekivati da se ulaganjem u neizlistan kapital stvori neznatno veći povraćaj nego investicijama u izlistani kapital”, dodaje se u saopštenju.

Kada je prošle godine odbijen pritisak da se omogućil investiranje u infrastrukturu, vlada je počela da razmatra da li će dozvoliti investiranje Fonda u privatni kapital. Fond je prošle godine dobio zeleno svijetlo da poveća svoj udeo u akcijama portfolia na 70 odsto, u cilju povećanja prinosa usled rekordno niskih kamatnih stopa.

Vlada obično najavljuje promjene u strategiji na proljeće, o čemu se onda raspravlja u parlamentu. Međutim, državni zvaničnici u ministarstvu nisu željeli da odmah komentarišu pismo Fonda.

Pored generisanja većeg prinosa i širenja rizika, Fond je, takođe, saopštio da je ulaganje u privatni kapital postalo važnije, jer je broj kompanija na berzi opao.

“U Sjedinjenim Američkim Državama, broj kompanija na domaćem tržištu pao je za oko 50 odsto otkako je Fond počeo da investira u kapital, a isti slučaj imamo i u Velikoj Britaniji. U drugim krajevima svijeta, broj izlistanih kompanija je rastao sve do 2011. godine, ali je od tada bilježio blagi pad”, navodi se u saopštenju.

Fond u pismu ističe da je iskustvo ulaganja u nekretnine dalo neophodno znanje za ulaganje u privatni kapital, kao i da bi najrelevantniji pristup bio investiranje, zajedno sa privatnim fondovima.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *