Naslovne strane dnevnih novina za 12. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Povećali cijene, a minimalac isti

Clan Socijalnog savjeta Bojan Zeković (SDP) juče je ponovo pozvao ministra rada i socijalnog staranja i predsjedavajućeg ovog tjela Kemala Purišića da zakaže sjednicu Savjeta na kojoj bi se raspravljalo o njegovom zahtjevu za povećanje minimalne zarade.

Strancima ista prava kao domaćim građanima

Vlada je juče utvrdila izmjene i dopune zakona o svojinsko-pravnim odnosima koje će stupiti na snagu lcada Crna Gora postane punopravna članica EU, a kojima je definisano izjednačavanje statusa državljana zemalja članica EU u pogledu sticanja prava svojine na nepokretnostima sa domaćim fizičkim i pravnim licima.

Novac MMF-a bi koristio javnim finansijama

Ekonomski analitičar Zarija Pejović smatra da bi Vlada trebalo da sklopi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kako bi vraćala obaveze po osnovu javnog duga koje dolaze na naplatu u naredne tri godine u iznosu od 1,23 milijarde eura.

Dnevne novine

GRAĐANI BANKAMA DUGUJU 1,13 MILIJARDI

Ukupna kreditna zaduženost crnogorskih građana na kraju novembra prošle godine iznosila je 1,13 milijardi eura, saopšteno je Dnevnim novinama u Centralnoj banci (CBCG). Građani su za aktivne kredite bankama dugovali 1,094 milijardi eura, dok su njihova dugovanja po osnovu kreditnih kartica iznosila 17,78 miliona. Nešto manje, tačnije 17,24 miliona, bila je zaduženost na ime dozvoljenih minusa po tekućim računima (overdraft).

BDP u naredne dvije godine raste 2,8 odsto

Bruto domaći proizvod će u naredne dvije godine rasti po stopi od 2,8 odsto, navodi se u Pregledu trgovinskih politika Crne Gore, koji je Vlada usvojila juče. U dokumentu koji je krajem prošle godine pripremljen za Svjetsku trgovinsku organizaciju navodi se da bi osnovni makroekonomski scenario od 2018. do 2020. godine “rezultirao realnim rastom BDP-a od tri odsto u 2018, 2,7 odsto u 2019. i 2,6 odsto u 2020”

Prijave samo elektronskim putem

Poreski obveznici dužni su da najkasnije do 31. marta, isključivo putem portala Poreske uprave, dostave prijavu poreza na dobit za prošlu godinu. Mogućnost podnošenja prijave će, kako su kazali u Poreskoj upravi, važiti od 1. februara kada će biti spremno izmijenjeno aplikativno rješenje za registraciju i obradu prijava za prošlu godinu.

Dan

Smijenili Savjet Agencije

Vlada je na jučerašnjoj sjednici smijenila kompletan Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV). Sada već prethodni saziv tog savjeta Vlada je imenovala u aprilu 2016. godine, a mandat članova tog tijela traje pet godina. Nakon sjednice Vlade nijesu objavljeni materijali u kojima je navedeno obrazloženje zbog kojeg je promijenjen kompletan Savjet koji ima još tri godine do isteka mandata.

Uploviće 415 brodova

U Luku Kotor će u januaru pristati manji izletnički brodovi “Atina i “Artemis, dok će mart biti znatno dinamičniji. Ovogodišnju kruzing sezonu otvorio je kruzer “Kosta Luminosa od 92,7 hiljada bruto registarskih tona (brt) i 294 metra dužine, koji je stigao posredstvom agencije Boka Adrijatik 4. januara, prenosi Radio Kotor.

Elektronska prijava poreza

Poreski obveznici dužni su da najkasnije do 31. marta dostave prijavu poreza na dobit za prošlu godinu, saopšteno je iz Poreske uprave (PU). Poreski obveznici su prijavu poreza na dobit dužni da dostave u skladu sa Zakonom o porezu na dobit pravnih lica i pravilnikom o obliku i sadržini poreske prijave za utvrđivanje poreza na dobit pravnih lica.

Pobjeda

Novi predsjednik Vojin Vlahović

Vlada je na jučerašnjoj sjednici razriješila kompletan Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo i imenovala novi. Portal Analitika je objavio da je novi predsjednik Savjeta Vojin Vlahović, a članovi Zoran Radonjić, Nikola Gegaj, Esad Šainović i Abidin Musić.

Traže povećanje minimalne zarade

SDP je juče pozvala ministra rada Kemala Purišića da zakaže sjednicu Socijalnog savjeta na kojoj bi se raspravljalo o povećanju minimalne zarade, koja iznosi 193 eura i nije se mijenjala godinama.

Član Predsjedništva SDP-a Bojan Zeković je kazao da države u regionu, u kojima je prosječna zarada manja nego kod nas, ovih dana povećavaju minimalac na 50 odsto prosječne zarade.

Globalstar zainteresovan za ulazak u Crnu Goru

Tržište elektronskih komunikacijaje jedno od najrazvijenijih u Crnoj Gori, ocijenio je izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Darko Grgurović. Onje najavio da je globalni satelitski internet provajder američka kompanija Globalstar iskazala interesovanje za ulazak na naše tržište.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *