Hrvatska: Na snazi nova uredba kojom pojeftinjuju vozila

Vlada Republike Hrvatske juče je donijela uredbu kojom se smanjuje oporezivanje motornih vozila. Uredba stupa na snagu danas tako da će novi vlasnici imati mogućnost uštede pri kupovini novog ili polovnog vozila, u zavisnosti kojem platnom razredu vozilo pripada, javlja Anadolu Agency (AA).

Prosječna starost voznog parka u Republici Hrvatskoj iznosi preko 13 godina, pa je namjera Vlade pojeftinjenjem vozila za građane poboljšati stanje voznog parka, čime i sigurnost u saobraćaju te ekološke učinke vozila na okoliš.

Oko dvije trećine vozila koja se nalaze na tržištu u Republici Hrvatskoj spada u prvi i drugi platni razred.

Prvi razred iznosi od 0 do 100.000 kuna (do 13.300 eura), a drugi od 100.000 do 150.000 kuna (do 20.000 eura) s PDV-om.

Za prvi platni razred vozila novom odredbom Vlade u potpunosti je anuliran posebni porez koji je iznosio 1 posto vrijednosti vozila, a za drugi 2 posto vrijednosti vozila.

Pri kupovinivozila od 150.000 kuna (20.000 eura) vlasnik će moći da uštedi 2 posto, odnosno 3.000 kuna (400 eura).

Vozila čija je vrijednost viša od 150.000 kuna podijeljena su u 10 vrijednosnih razreda, a porez se određuje po formuli koja uključuje fiksni iznos i razliku od cijene vozila do donje granice razreda.

Riječ je o odricanju poreznog udjela od strane države, no konačnu cijenu automobila formiraće prodavci koji će imati mogućnost ili smanjenje cijene ili pak povećanja vlastite dobiti na prodato vozilo.

Uz finansijsko olakšanje, registracija vozila pojednostaviće se građanima i administrativno jer će se pri kupovini, prenosu i registraciji novih ili rabljenih vozila sve moći obavljati na jednom mjestu, na stanici za tehnički pregled, umjesto, kao do sada, kod javnog notara, u poreskoj upravi i policijskoj stanici.

 

Check Also

Zetagradnja i Rastoder grade 220 stanova u Ljubljani

Spektra Invest u vlasništvu Izeta Rastodera je u Šiški, naspram Celovških dvora, počela da graditi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *