Sprema se drastičan pad cijena čelika

Dodajte komentar

Cijene gvožđa bi u ovoj godini mogle da variraju, najavila je Australija, najveći svjetski izvoznik ove sirovine.

Godina za nama je bila vrlo izazovna za industriju, jer je cijena čelika varirala između 50 i 95 dolara po toni rude. Prema najavama stručnjaka, do stabilizacije neće doći ni u tekućoj godini. Oni predviđaju da će prosječna cijena ove sirovine pasti za dvadesetak odsto u odnosu na prošlu godinu.

Trenutno se čelik prodaje po cijeni većoj od 76 dolara po toni, a samo u prvim danima 2018. cijena je narasla za pet posto, što je najviša cijena rude gvožđa u posljednja četiri mjeseca. Australijanci tvrde da će prosječna cijena tokom godine biti oko 52,6 dolara po toni, ali ne u prvom dijelu godine.

Cijene će prije svega zavisiti od potražnje iz Kine. Očekuje se da bi u prvih šest mjeseci Kina i dalje imala velike narudžbine, ali isto tako da će pojačana proizvodnja čelika u drugoj polovini godine srušiti cijenu jer će doći do prevelike ponude na tržištu.

Kina zbog prevelikog zagađenja vazduha nameće ograničenja proizvodnje svojim fabrikama pa se proizvođači, koji su ujedno i najveći vlasnici rudnika gvozdene rude BHP Billiton te Rio Tinto pripremaju za izuzetno volatilnu godinu, očekujući da će zabrane u Kini popustiti na proljeće.

Ono što im ide na ruku je činjenica da su zbog ekoloških zahtjeva kineske fabrike prisiljene da troše sirovine koje manje zagađuju, odnosno rude boljeg kvaliteta, koje naposljetku i postižu višu cijenu.

Australija očekuje da će ove godine izvesti 880 miliona tona rude gvožđa, što je u odnosu na prošlu godinu rast od osam odsto, dok Brazil koji je prati s 400 miliona tona, odnosno pet odsto više nego lani. Kineski uvoz ruda neće se povećavati, tvrde analitičari, dok će Evropa, Indija i Južna Koreja kupovati više nego što su kupovale.

I Goldman Sachs smatra da će ovo biti godina s puno oscilacija, prvenstveno jer nisu sigurni u kojem će smjeru krenuti ekološka politika Kine i do kog nivoa su Kinezi spremni žrtvovati razvoj ekonomije u odnosu na smanjenje zagađenja. Cijena rude čelika 2015. pala je na svega 40 dolara po toni, dok je dvije godine ranije koštala čak 135 dolara po toni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *