Lufthansa u 2017. ponovo najveći avioprevoznik u Evropi

Dodajte komentar

Njemačka Lufthansa Group ponovo je prošle godine osvojila poziciju najvećeg avioprevoznika u Evropi po broju prevezenih putnika, svrgnuvši s trona Ryanair koji je zbog problema s rasporedima pilota bio prisiljen otkazati hiljade letova.

Lufthansa je u srijedu objavila da je prošle godine prevezla ukupno 130 miliona putnika. Ryanair ih je prevezao 129 milion i time izgubio titulu najvećeg koju je Lufthansi preoteo 2016. godine.

Njemačka kompanija bilježi snažan rast nakon što je krajem 2016. godine preuzela Brussels Airlines i zacrtala proširenje poslovanja diskontnog brenda Eurowingsa koji bi trebalo da postane treći prevoznik u Evropi u segmentu direktnih ruta između aerodroma, bez usputnog zaustavljanja.

Lufthansi je na ruku išao i slom njemačkog konkurenta Air Berlina u drugoj polovini 2017. godine.

Ryanair je pak srezao ambiciozne planove širenja poslovanja nakon što je zbog problema s rasporedima ostao bez dovoljno raspoloživih pilota te je bio prisiljen da otkaže 20 hiljada letova.

Air France-KLM prevezao je prošle godine 98,7 miliona putnika, 5,6 više nego u godini ranije, uz podršku diskontnog prevoznika Transavije.

IAG, krovna kompanija British Airwaysa i Iberije, prevezao ih je 104,8 miliona, četiri posto više nego 2016. godine.

Lufthansa je već osvojila titulu najvećeg evropskog prevoznika u kategoriji prijeđenih kilometara odnosno prihoda po putničkom kilometru (RPK), budući da leti na bliže i dalje destinacije dok Ryanair leti samo na one bliže.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *