“Hiljadu plus”: Javni poziv za građane u martu

Dodajte komentar

Javni poziv za banke, te građevinske kompanije i fizička lica kao ponuđače stanova u ovogodišnjem, trećem projektu “Hiljadu plus” biće raspisan najkasnije početkom februara, a za građane koji žele da kupe stan tokom marta ove godine, kazao je Dnevnim novinama generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović.

On je naglasio kako cijena kvadratnog metra neće biti viša od 1.100 eura, te da će kamatna stopa za kreditiranje budućih vlasnika ovih stambenih jedinica biti niža od 3,99 odsto, koliko je iznosila tokom drugog poziva, 2016. godine.

Pregovaraju o kamati

Iako su pozivi za novu fazu projekta “Hiljadu plus” bili najavljeni za kraj prošle godine, naš sagovornik navodi da će procedura početi tek krajem januara.

“Imajući u vidu da su u toku pregovori vezani za kamatnu stopu kao i za druge ključne parametre ovog projekta, javni pozivi još nijesu raspisani i očekujemo da će biti do kraja januara, odnosno početkom februara. Nakon završetka ovog javnog poziva, biće raspisan poziv za korisnike projekta. Za javni poziv za građane očekujemo da će biti objavljen tokom marta ove godine”, precizirao je Čanović.

Za treću fazu projekta “Hiljadu plus”, prema njegovim riječima, predviđena su sredstva u iznosu od 20 miliona eura.

“Imajući u vidu nižu kamatnu stopu i novitet u ovom projektu, a to su stanovi iz starogradnje koji će znatno uticati na konkurentnost i smanjenje cijene stana po metru kvadratnom, očekujemo da će znatno veći broj građana riješiti stambeno pitanje, u odnosu na prethodne faze. Naša procjena je da će oko 450 do 500 domaćinstava, odnosno više od 1.000 članova tih domaćinstava riješiti stambeno pitanje”, naveo je direktor Direktorata za razvoj stanovanja.

Kvadrat do 1.100 eura

Kako je ovog puta akcenat stavljen na sjevernu regiju, postavlja se pitanje da li će cijena kvadratnog metra biti pristupačna građanima iz ovog dijela Crne Gore.

“Nakon završetka Javnog poziva za investitore, imaćemo konkretne podatke o cijenama metra kvadratnog. One će svakako varirati u zavisnosti od opštine u kojoj se prodaje stambena jedinica. Ono što možemo sa sigurnošću reći i što je definisano našim uslovima, jeste da cijena ne može biti viša od 1.100 eura po metru kvadratnom”, dodao je Čanović.

On očekuje da će upravo ponuda stanova starije gradnje dodatno uticati na smanjivanje cijena i u novogradnji, ali i na prosječne cijene metra kvadratnog u poređenju sa onima iz prethodnih faza projekta “Hiljadu plus”.

Kada je riječ o dosadašnjim rezultatima, tokom prva dva poziva 2010. i 2016. godine kupljeno je 809 stanova, u kojoma je krov nad glavom dobilo 2.149 građana Crne Gore. Ove brojke, smatra Čanović, pokazuju izuzetno pozitivan bilans Vladinog projekta.

“Svjesni smo da postoji veliki broj građana koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Upravo nastavak ovog projekta vodi ka ostvarivanju našeg cilja, a to je rješavanje glavnog egzistencijalnog problema za što veći broj porodica koje po tržišnim uslovima ne mogu da riješe ovo pitanje. Posebnu pažnju smo usmjerili ka osjetljivim socijalnim grupama licima sa invaliditetom, samohranim roditeljima, mladim bračnim parovima i zaposlenima u javnoj upravi. Takođe, pored navedenog, ovaj projekat je uticao na povećanje ekonomske aktivnosti na tržištu nekretnina, sa posebnim akcentom na podsticanje građenja stambenih objekata u skladu sa kriterijumima zaštite životne sredine i ekološkim standardima gradnje”, zaključio je Čanović.

(Više u današnjim Dnevnim novinama)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *