Trump učestvuje na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu

Dodajte komentar

Američki predsjednik Donald Trump će učestvovati na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu.

Sarah Sanders, portparolka Bijele kuće, izjavila je da predsjednik SAD-a namjerava da učestvuje na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu koji će se održavati od 23. do 26. januara.

Dodala je da Trump pridaje veliki značaj učešću na ovakvim skupovima zbog, kako je rekla, ekonomskih interesa SAD-a.

“Predsjednik izražava zadovoljstvo zbog prilike da svjetskim liderima predstavi svoju agendu ‘Amerika prvo’. Predsjednik s nestrpljenjem iščekuje ovogodišnji Svjetski ekonomski forum kako bi objasnio politike u cilju jačanja američke industrije, kompanija i radnika”, kazala je Sanders.

Posljednji američki predsjednik koji je učestvovao na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu je bio Bill Clinton, koji je prisustvovao skupu 2000. godine, dok su George W. Bush i Barack Obama u Davos poslali delegacije.

Svjetski ekonomski forum u Davosu važi za jedno od najvažnijih okupljanja svjetskih lidera, intelektualaca, javnih ličnosti i poslovnih ljudi.

Predstojeći samit će biti 48. po redu a, prema najavi na internet stranici, program će biti održan pod motom „Izgradnja zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu“.

Na dnevnom redu će se naći brojni globalni izazovi, od migrantske krize, tehnološke revolucije, progona članova zajednice Rohinja, situacije u Siriji, budućoj ulozi Indije do novog svjetskog poretka i klimatskih promjena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *