Novi udar na novčanik: Poskupljuje taksi prevoz

Dodajte komentar

Januarski talas poskupljenja u Crnoj Gori ne jenjava. Nakon što je od Nove skuplja struja, gorivo, cigarete, autobuska karta, biće skuplji i taksi prevoz u Podgorici, saznaje CdM.

Nakon što su nadležne službe zavele red u oblasti taksi prevoza i eliminisale veliki broj nelegalnih vozila sa ulica Podgorice, na redu je poskupljenje taksi prevoza. Koliko će ono biti, još nije precizirano.

Do sada je minimalna cijena vožnje jedan euro, a po kilometru od 40 do 50 centi. Start je bio nula. Međutim, zbog oporezivanja svih vozila i uvođenja fiskalnih kasa, svi će morati da povećaju cijene.

“Poskupiće taksi definitivno, samo treba da lokalna samouprava na sjednici odredi cijene”, kazao je CdM-u predsjednik udruženja podgoričkih taksista Vesko Bjelić.

Ministarstvo saobraćaja dalo je lokalnim samoupravama pravni osnov da utvrde minimalne cijene u okviru auto taksi tarife, koje će na neki način omogućiti da imamo lojalnu konkurenciju na tržištu. Svaka opština će morati da odredi kriterijume za sebe.

“Da ne bi bilo određivanja cijena kako je ko htio i da svako primjenjuje cijene na različite načine. Uglavnom biće donja i gornja cijena. Gledaćemo i da to ne bude udar na građane, i da im bude podnošnjivo”, ističe Bijelić.

Bitno je, kaže nam Bijelić, da se napravi odluka koja će biti prihvatljiva svima.

Podsjećamo, zakon o prevozu u drumskom saobraćaju, omogućava opštinama da utvrde minimalne cijene u okviru minimalne auto taksi tarife.

Tako taksi prevoz više neće biti što je bio, pa se nećemo moći za euro voziti po cijeloj Podgorici.

U zakon su unesene izmjene radi usaglašavanja sa evropskim zakonodavstvom. Značajna novina je licenca profesionalnog vozača, koja je od 1. januara, prema zakonodavstvu EU, obavezna za međunarodne prevoznike.

Razdvojena je i licenca za unutrašnji transport na licencu za lokalni prevoz i na unutrašnji međugradski prevoz.

Iz sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj više puta je saopšteno da Podgorica ima dovoljan broj taksista, te da je mnogo urađeno uvođenjem reda u taksi prevozu.

Donešena je nova odluka o auto taksi prevozu, uvedene su i “vinjete“ koje se lijepe na vjetrobransko staklo i TX tablice kao znak raspoznavanja legalnih od nelegalnih prevoznika na terenu.

Takođe, pojačan je rad inspekcija na terenu, a sve to nam, uvjeravaju, garantuje da će Podgorica u narednom periodu imati dobar, bezbjedan, moderan taksi prevoz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *