Dolar blago oslabio prema korpi valuta

Dodajte komentar

Dolar je u srijedu na međunarodnim tržištima skliznuo prema korpi najznačajnijih svjetskih valuta, a njegova slabost naglašava ranjivost američke valute na poteze ostalih centralnih banaka u smjeru normalizacije monetarne politike.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je skliznuo 0,2 posto. Pritom je američka valuta prema japanskoj skliznula za 0,7 posto, na 111,765 jena, najniže nivoe od 1. decembra. U utorak je dolar oslabio 0,5 posto prema jenu, nakon što je japanska centralna banka Bank of Japan (BOJ) smanjila kupovinu dugoročnih obveznica i time podstakla špekulacije o mogućem početku smanjivanja izdašnih monetarnih podsticaja.

Dolar se u takvim okolnostima jutros zadržao ispod 1,20 dolara za euro. I dok većina trgovaca očekuje da će euro ojačati u srednjem roku, zajednička evropska valuta ove nedjelje se zadržala ispod najviših nivoa u posljednja gotovo četiri mjeseca od 1,2089 dolara, na koje se u jednom trenutku popela u prošlonedjeljnom trgovanju.

Japanska valuta ojačala je i prema drugim valutama, uključujući euro prema kojem je bila u plusu oko 0,5 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *