Budva: Promet nekretnina od 120 miliona

Dodajte komentar
Budva

U Budvi je lani prodato nekretnina u ukupnoj vrijednosti od 120 miliona eura, što je najberićetnija godina u proteklih pola decenije. To potvrđuje naplaćen iznos poreza na promet nepokretnost koji se slio u opštinsku kasu u iznosu od 2,9 miliona eura, što je 80 odsto od ukupno naplaćenih 3,6 miliona.

Prema zakonu od naplaćenog iznosa 80 odsto pripada Opštini, a 20 odsto državi.

U zakonu jasno stoji da je stopa poreza na promet nepokretnosti proporcionalna i iznosi tri odsto od poreske osnovice koja predstavlja tržišnu vrijednost nepokretnosti u trenutku sticanja.

Iako je potpuno nevjerovatna činjenica da je u Budvi minule godine promet nekretnina bio u vrijednosti od čak 120 miliona, računica je jasna i nedvosmisleno ukazuje da je metropola turizma i dalje najinteresantnije područje za kupovinu, prodaju ili razmjenu atraktivnih nepokretnosti.

Brojna gradilište koja svakodnevno niču od Jaza do Buljarice potvrđuju da se i dalje bolja zarada u Budvi ostvaruje od građevinskog biznisa, nego od turizma.

A to potvrđuje i statistika iz prethodnih godina. Iako je 2017. sigurno bila najprofitabilnija građevinskom lobiju, ni godine prije nje nijesu bila mnogo lošije. Tako 2016, ako je suditi po naplaćenom porezu na promet nepokretnosti, opštinske službe naplatile su 2,65 miliona eura, što je proporcionalno prometu nekretnina u iznosu od 110 miliona eura. Promet nekretnina u 2015. bio je oko sto miliona eura, jer je naplaćeno 2,5 miliona eura, 2013. je prometovano 90 miliona eura, dok je 2012. promet nepokretnosti vrijedio 80 miliona eura.

(Opširnije u Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *