Buffett: Mnogi trpe zbog onih koji enormno profitiraju

Dodajte komentar

Warren Buffett vidi kuda ide moć američkog kapitalizma i, čini se, nema dobra predviđanja. Buffett, kao treća najbogatija osoba na svijetu, težak više od 86 milijardi dolara, reklo bi se, znao je kako okrenuti taj sistem u svoju korist.

Ipak, Buffett kaže da postoji veliki probem s tim ekonomskim sistemom koji ga čini kraljem – mnogi pojedinci trpe zbog onih koji enormno profitiraju.

On je ukazao i na Forbesovu listu 400 najbogatijih:

“Bogatstvo najbogatijih se uvećalo 29 puta od 1982. dok se oni koji su radili i ostali na mrtvoj ekonomskoj tački broje milionima. Carstvo bogatih se ne smanjuje, uvećava se“, kaže.

Američki kapitalizam i oni koji su na vrhu ne bi trebali ignorisati greške sistema, kaže Buffett.

“Sistem današnjeg tržišta je mnoge ostavio bez nade. Te razarajuće efekte, međutim, moguće je poboljšati. Bogate porodice trebale bi voditi računa o svojim potomcima, a ne samo o talentima koji će vrijediti na tržištu“, kaže Buffett.

Takođe, upozorava da će poseban problem biti radnici koji će biti zamijenjeni uslijed tehnološkog napretka.

“Ova igra je opasna, mnogi će imati koristi, ali s tim u vezi, mnogi Amerikanci su opravdano zabrinuti.“ 

Na duži rok, tehnološki napredak je blagoslov za ekonomiju. Ali kratkoročno, ona uzrokuje nezaposlenost i nemir kod onih koji gube posao zbog robotizacije.

Ipak, i pored upozorenja, Buffett je optimista.

“Ne sumnjam da Amerika može osigurati bogatstvo mnogima u narednim godinama, i pristojan život svima. Ne smijemo pristajati na manje“, rekao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *