Trampovi advokati pokušavaju da spriječe objavljivanje knjige “Vatra i bijes: U Trampovoj Bijeloj kući”

Dodajte komentar

Advokati američkog predsjednika Donalda Trampa pokušavaju iz petnih žila da spriječe objavljivanje knjige “Vatra i bijes: U Trampovoj Bijeloj kući”, koja je izazvala političku buru i u kojoj se navodi da Donald Tramp nije očekivao izbornu pobjedu, da nije bio pripremljen za tu funkciju, kao i da “predsjednik SAD ništa ne čita”, prenosi Tanjug.

Majkl Volf je autor ove knjige zasnovane na više od 200 intervjua sa predsjednikom SAD, najbližim saradnicima i članovima administracije, a u kojoj se opisuje unutrašnja borbe u Bijeloj kući, čak i to da neki od najbližih Trampovih saradnika izražavaju prezir prema njemu.

Volf (64) je bivši kolumnista Njujork magazina i Veniti fera.

Trampa su, po svemu sudeći, najviše u knjizi pogodili komentari bivšeg saradnika Stiva Benona, kog je smijenio prošle godine, a tiče se sastanaka s Rusima u Trampovom tornju u Njujorku.

Američki predsjednik je, kako se čini, raskrstio sa svojim bivšim glavnim strategom i bliskim saradnikom iz vremena predsjedničke kampanje, Stivom Benonom, nakon što je taj krajnje desničarski populista oštro kritikovao Trampovog sina i zeta zbog “izdajničkog” sastanka s Rusima.

“Stiv Benon nema ništa sa mnom niti sa mojim predsjedništvom. Kada je smijenjen, ne samo što je izgubio posao, već je izgubio i razum. Stiv ne predstavlja moju bazu – on je tu samo radi sebe samog”, saopštio je Tramp, prenosi Rojters.

Benon je prethodno opisao sastanak Trampovog sina s grupom Rusa u Trampovoj kuli kao “izdajnički” i “nepatriotski”, a to je rekao autoru Majkl Volfu i upozorio da će se istraga o navodnom dosluhu sa Kremljom fokusirati na pranje novca, prenio je britanski “Gardijan”.

“Slomiće Dona juniora kao jaje na nacionalnoj televiziji”, rekao je Benon.

Benon je bio šef Trampove kampanje u posljednja tri mjeseca, a zatim i glavni strateg Bijele kuće sedam mjeseci, dok nije dobio otkaz i vratio se svom ultradesničarskom sajtu “Brajtbart njuz”.

On je naročito oštro kritikovao Trampa zbog sastanka koji se desio u junu 2016. godine, a kojem su osim predsjednika, prisustvovali Donald Tramp mlađi, Trampov zet Džered Kušner, tadašnji šef kampanje Pol Manafort i ruska advokatica Natalija Veselnjickaja, a koji je održan u Trampovoj kuli u Njujorku.

Benon navodi da je Trampov sin otišao na sastanak nakon što su mu posrednici obećali “inkriminišući materijal” protiv Hilari Klinton, glavne rivalke Donalda Trampa u predsjedničkoj trci.

“Tri viša zvaničnika kampanje su mislila da bi bila dobra ideja da se sastanu sa stranom vladom u Kuli Tramp u sobi za konferencije na 25. spratu – bez advokata! Čak i da su mislili da to nije izdaja, niti nepatriotsko niti neko loše sra*e – a ja mislim da je to upravo sve to bilo – trebalo je odmah da pozovu FBI”, naveo je Benon i dodao da je takav sastanak trebalo da se odvija u prisustvu advokata, a da se informacije sa sastanka objave u medijima.

Volf u knjizi, između ostalog, piše da Tramp nije očekivao pobjedu nad Hilari Klinton na izborima za predsjednika SAD 2016.

“Trampov cilj nije bila Ovalna kancelarija, već je bio uzbuđen zbog izloženosti i prilici da razvije svoj brend. Čak je koketirao s idejom da pokrene sopstvenu televizijsku mrežu”, navedeno je u knjizi.

Majkl Volf iznosi i tvrdnje pojedinih ljudi bliskih Trampu da je Melanija Tramp tokom izborne noći, nakon što je bilo izvjesno da će on pobijediti Klinton, bila u suzama i to “ne suzama radosnicama”.

“Benon je opisao Trampovu metamorfozu – u manje od sat vremena zbunjeni Tramp se pretvorio u Trampa u nevjerici pa u prestravljenog Trampa. No, slijedila je konačna transformacija: Tramp je postao čovjek koji je vjerovao da on zaslužuje, i da je potpuno sposoban da bude predsjednik SAD”, piše Volf.

U knjizi se citira i mejl šefa nacionalnog ekonomskog vijeća SAD, koji je kružio Bijelom kućom tokom aprila prošle godine.

U tom mejlu piše da predsjednik SAD ništa ne čita – ni memorandume, ni kratke papire o politici, kao i da sa sastanaka sa svjetskim liderima ustaje napola, “jer mu je dosadno”.

Takođe, u knjizi se ističe da su se bivši šef kabineta Rajns Pribus, Stiv Benon i Trampov zet Džerad Kušner stalno borili “ko će biti sila iza Trampovog trona”.

Već nekoliko dana traje borba Trampovih advokata da se knjiga povuče iz prodaje. Kako piše Gardijan, Trampov advokat je Volfu i njegovom izdavaču poslao pismo u kojem se zahtijeva da se odmah stane sa distribucijom knjige.

Advokati optužuju Volfa da je “naveo lažne i/ili neosnovane izjave” o Trampu ali i da razmišljaju o tome da Volfa tuže za klevetu.

Kako navodi Glas Amerike, u ovoj knjizi niko nije pošteđen. Volf tvrdi da Ivanka Tramp ismijava svog oca zbog toga kako se češlja. Autor takođe piše da predsjednik često naručuje hranu iz “Mekdonaldsa” jer se boji da će biti otrovan.

Bijela kuća, s druge strane, knjigu naziva “lošom tabloidnom izmišljotinom”.

“Mislim da je odvratno prava riječ za to kada govorite nečuvene i potpuno lažne stvari o predsjedniku, njegovoj administraciji i porodici”, rekla je portparolka Bijele kuće Sara Hakabi Sanders.

Prema njenim riječima, ova knjiga je “greška jedna za drugom”.

U knjizi “Vatra i bijes” Benon još tvrdi da specijalni tužilac Robert Miler sada istražuje veze Trampovog izbornog štaba i Rusije, a da je fokus na pranju novca.

Robert Miler je već optužio bivšeg menadžera Trampove kampanje Pola Manaforta i još jednog Trampovog saradnika Rika Gejtsa za pranje novca zbog lobiranja za Ukrajinu prije izbora 2016., a nekadašnji savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin i savjetnik za spoljnu politiku Džordž Papadopulos priznali su krivicu zbog toga što su lagali FBI o svojim kontaktima sa Rusijom.

Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *