Naslovne strane dnevnih novina za 5. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Mijović: Lažna je priča o drugoj TE

Najava novog alternativnog rješenja za gradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja samo još jedna fake news (lažavina) ove vlasti kojom ona nevješto pokušava da prikrije dugogodišnju neuspješnu promociju tog projekta i umanji ozbiljnu političku štetu koju zbog toga trpi, kao i da, eventualno, osvoji još koji poen na predstojećim izborima. To je za za Vijesti ocijenio ekonomiski analitičar i bivši član borda direktora Elektroprivrede (EPCG) Dejan Mijović.

Stanković da spriječi štetni posao

Mali akcionar Elektroprivrede Vasilije Miličković predao je juče vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću krivičnu prijavu protiv predsjednika Doka Krivokapića i članova borda EPCG Ranka Milovića, Ljuba Kneževića, Samira Hodžić, Frančeska Becchellija, Massima Tiberga, Oreste Bramantija, kao i izvršnog direktora Igora Noveljića, zbog odluke da kupuju ugalj iz Rudnik uglja, po osnovu dugoročnog Ugovora o snabdijevanju sa pljevaljskom kompanijom i bez prethodno sprovedenog tendera.

Treba sve države da daju mišljenje

Crna Gora nije otvorila pregovaračko poglavlje 17 (evropska i monetarna unija) do kraja prošle godine zbog toga što sve zemlje članice EU, njih 28, treba da daju mišljenje na predlog zajedničke pozicije koja sadrži predlog mjerila za zatvaranje poglavlja. Očekujemo da će se poglavlje otvoriti u prvoj polovini ove godine. To je “Vijestima kazala savjetnica viceguvernera za finansijsku stabilnost u Centralnoj banci i šefica radne grupe za to poglavlje Milica Kilibarda.

Dnevne novine

Ekonomija će rasti oko tri odsto

Stopa realnog ekonomskog rasta u Crnoj Gori bi u ovoj godini trebalo da iznosi oko tri odsto, imajući u vidu ostvareni nivo privrednih aktivnosti, primjenu mjera fiskalne konsolidacije i visoku bazu prošlogodišnjih bruto investicija, ocijenio je viceguverner Centralne banke Nikola Fabris.

Čeka nas rovovska bitka

Crnoj Gori narednih godina predstoji rovovska bitka za suštinsko zatvaranje ekonomskih pregovaračkih poglavlja, što građani neće moći značajno da primijete u svakodnevnom životu, ocijenila je profesorica Gordana Đurović. Prema njenim riječima, neophodno je građanima objektivno i jednostavno približiti čitav pregovarački proces.

Nerealno očekivati niže kamate

Kamatne stope bi ove godine mogle konačno da se stabilizuju, ali nije realno očekivati njihov dalji pad, ocijenio je direktor sektora za poslovanje s fizičkim licima u Hipotekarnoj banci Nikola Spadijer.

Dan

Milionski ugovor potpisali bez tendera

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede (EPCG) Vasilije Miličković podnio je specijalnom državnom tužiocu (SDT) Ivici Stankoviću krivičnu prijavu protiv sedam članova odbora direktora energetske kompanije i izvršnog direktora Igora Noveljića zbog toga što je sa Rudnikom uglja Pljevlja (RUP) bez objavljivanja javnog poziva, odnosno tendera, potpisan ugovor o dugoročnom snabdijevanju uglja za potrebe Termoelektrane Pljevlja (TEP).

Zatrpavaju podmorski kabal

Specijalni brod za ofšor podvodne radove “Arijadne grčke kompanije Assodiving počeo je juče sa radovima na ukopavanju u morsko dno podvodnog elektrokabla Crna Gora -Italija u našim teritorijalnim vodama. Radovi su počeli u blizini rta Jaz, gdje kabl koji gradi italijanska kompanija Terna “ulazi u more, a trajaće do ponedjeljka, do kada će “Arijadne završiti zatrpavanje u morsko dno cijele dužine kabla koji prolazi kroz teritorijalno more Crne Gore do udaljenosti od 12 milja od obale, prenosi portal Boka njuz.

Pred izbore zapošljavaju 58 službenika

Poreska uprava (PU) je u poslednjih mjesec i po dana preko Uprave za kadrove objavila više od 15 oglasa za ukupno 58 novih radnih mjesta. Nova radna mjesta otvaraju se u susret predsjedničkim i lokalnim izborima, što, kako su ukazali iz opozicije, pobuđuje sumnju u moguće političko zapošljavanje.

Pobjeda

Garantovani depozit ima 761 hiljada deponenata

Pravo na isplatu garantovanog depozita, koji po zakonu isnosi do 50.000 eura, u slučaju da dođe do problema u bankarskom sektoru, u ovom momentu imalo bi 760.963 deponenta, kazao je Pobjedi direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković.

Adiko banka nije oštećena zakonom o švajcarcu

Bankarski ombudsman dr Halil Kalač kaže da Adiko banka nije oštećena zakonom o konverziji kredita u francima u euro i da će izgubiti arbitražu u Vašingtonu.

Depoziti su za banku trošak

Zvuči paradoksalno, ali danas je bankama čuvanje novca trošak. Taj trošak može ići i do pola procenta, pošto je banka dužna da plati Fondu za zaštitu depozita 0,3 odsto od ukupnog iznosa depozita, kao i da strane banke naplaćuju negativnu kamatu od 0,2 do 0,3 odsto rekao je direktor sektora za poslovanje s fizičkim licima u Hipotekarnoj banci Nikola Spadijer.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *