Snažan rast Agrokorovih dionica na berzi

Dodajte komentar

Na Zagrebačkoj berzi Agrokorove dionice i dalje snažno rastu, i kako prenose hrvatski mediji, čudno j to što i dalje “vrte milione”.

Redovni promet dionicama na berzi u Hrvatskoj je iznosio 4,8 miliona kuna, od čega se na Agrokorove kompanije odnosilo više od dva miliona kuna.

Nastavljen je rast vrijednosti dionica Agrokorovih kompanija – Jamnice, Leda, Belja, Zvijezde, Tiska, Vupika i PIK-a Vinkovci.

Najveći promet, više od milion kuna, imala je deonica Leda čija je cena skočila 28 odsto, a Jamnica 728.000 kuna uz rast cijene od 36 posto.

I dalje nikakvih službenih informacija koje bi objasnile takvo trgovanje nema.

Cijene tih dionica su dramatično pale u proljeće prošle godine s rasplamsavanjem krize u Agrokoru, a potom je bilo zaustavljeno trgovanje sve do početka novembra, odnosno objave poslovnih izvještaja za 2016. godinu.

Tada je pad cijena nastavljen, pogotovo nakon što je prinudna uprava Agrokora pred kraj decembra objavila nacrt strukture nagodbe pa je prinudni upravnik Ante Ramljak pojasnio da će dioničari kompanija iz sistema koncerna ostati bez svojih udjela nakon što povjerioci zamijene dugove za vlasništvo.

Ubrzo je, međutim, uslijedio trend oporavka tih deonica što se uglavnom tumači špekulantskom trgovinom, a neki ulagači vjerovatno očekuju i da će mali dioničari na kraju na neki način ipak biti obeštećeni.

Cijene deonica Agrokorovih kompanija i dalje su, međutim, jako daleko od vrijednosti koje su imale početkom novembra, a o visinama prije krize da i ne govorimo, kada je dionica Jamnice vrijedila više od 140.000 kuna, a Leda oko 11.000. Jamnicom se trgovalo po 7.500 kuna, a Ledom po 420 kuna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *