Naslovne strane dnevnih novina za 4. januar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Ne povećavajte cijene zbog PDV-a

Predsjednik Crne (Gore Filip Vujanović pozvao je trgovce da zbog povećanja opšte stope PDV-a sa 19 na 21 odsto ne povećavaju maloprodajne cijene proizvoda. – Apelujem na sve one koji se bave trgovinom da na račun kvaliteta života građana svoju trgovačku maržu žrtvuju u onom omjeru u kome povećanje cijene imputa maloprodajne možda košta građane…

Poreski dug za 117 miliona smanjen

Ukupan poreski dug za godinu je smanjen 117 miliona eura i u decembru 2017. godine je iznosio 450,74 miliona. Kada su u pitanju poreski dužnici, sa iznosom dospjelih neizmirenih obaveza iznad 20.000 eura, prema evidenciji iz sistema Poreske uprave (PU) ih je oko 800. Ovaj broj je manje više stabilan, ali očekujemo da će se realizacijom Zakona o reprogramu poreskog potraživanja dug smanjivati, kazao je u intervjuu “Vijestima direktor PU Miomir M. Mugoša

Dnevne novine

Prihodi od turizma dostići će milijardu

Prošlogodišnja sezona bila je apsolutno rekordna po svim parametrima, uključujući i prihode, kojih je za prvih devet mjeseci bilo više od 900 miliona eura. Inicijalne procjene govore nam da ćemo se primaći ili dostići milijardu eura prihoda, što će, nadam se, potvrditi i zvanični podaci Centralne banke, kazao je Dnevnim novinama ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Postoje ozbiljne ponude za TE Pljevlja i EPCG

Vlada ima ozbiljna i velika interesovanja kredibilnih partnera, kada je riječ o drugom bloku Termoelektrane Pljevlja i Elektroprivredi, ocijenio je premijer Duško Marković.

Blokirano 16.220 firmi

Centralna banka (CBCG) objavila je juče novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi sedam kompanija više nego na prethodnom. Na spisku koji CBCG u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje mjesečno, nalazi se 16.220 kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Poreske uprave i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 3.500 ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.

Dan

Umjesto petlje gradićemo priključak

Petlja Smokovac biće projektovana na način da se omogući njena fazna izgradnja. To znači da će se za potrebe prioritetne dionice autoputa graditi priključak koji vezuje dionicu Smokovac-Uvač-Mateševo autoputa Bar-Boljare sa magistralnim putem M2. Na ovaj način povezaće se izvedeni dio autoputa Bar-Boljare sa postojećim putem, kazao je u intervjuu za “Dan glavni inženjer na autoputu Vlatko Ćipranić.

Trgovci da se žrtvuju kad Vlada neće

Povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) građani ne bi trebalo da osjete negativno, ocijenio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i dodao da vjeruje da će se uložiti napori da se ne povećavaju maloprodajne cijene.

U bankama drže 1,64 milijarde

Banke su na kraju oktobra odobrile kredite od ukupno 2,73 milijarde eura, što je rast od 1,2 odsto na mjesečnom nivou. U odnosu na oktobar prošle godine odobreno je 9,2 odsto više kredita, pokazuju podaci Centralne banke.

Pobjeda

Radulović: Imaćemo sezonu od 365 dana

Proslava Nove godine u Crnoj Gori protekla je bolje nego što smo očekivali i predstavlja dobar signal za 2018 kazao je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović otvarajući sinoć tradicionalnu manifestaciju Turistička nova godina u hotelu “Splendid” u Bečićima.

Za veće zapošljavanje treba lakše otpuštanje

Na privredu je lani negativno uticalo visoko prisustvo sive ekonomije, nelikvidnost i otežan pristup kreditima, iako su ostvareni pozitivni pomaci, naveo je u intervjuu Pobjedi predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, koji je na toj funkciji od 1. januara.

Imamo ozbiljna interesovanja za drugi blok i EPCG

Vlada ne traži partnera za drugi blok i za Elektroprivredu jer imamo ozbiljna i velika interesovanja kredibilnih partnera, izjavio je premijer Duško Marković u Bijelom Polju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *