Island prva država u kojoj muškarci i žene moraju biti jednako plaćeni

Dodajte komentar

Island je, usvojivši novi zakon u parlamentu u kojem su 50 posto zastupnika žene, postao prva država na svijetu u kojoj muškarci i žene moraju biti jednako plaćeni.

Prema novom zakonu, kompanije i vladine institucije koje imaju više od 25 zaposlenih moraće da sprovode politiku jednakog isplaćivanja radnika, a one organizacije kod kojih se ustanove nepravilnosti, moraće da plate kaznu.

Dagny Osk Aradottir Pind, članica odbora lokalne organizacije koja se bori za ženska prava, kazala je za Al Jazeeru da je riječ o mehanizmu kojim žele da osiguraju da se žene i muškarce plaćaju jednako.

Dodala je kako su na Islandu, kao i u brojnim drugim državama, godinama postojali zakoni koji su nalagali da se muškarci i žene plaćaju jednako, ali da je i dalje postojao jaz u njihovim platama.

Međutim, novim zakonom koji je stupio na snagu 1. januara 2018. godine, nejednake plate postaju protivzakonite. Zakon je podržala i vladajuća koalicija, sačinjena od stranaka desnog centra, ali i opozicija.

Prema Svjetskom ekonomskom forumu Island je već devet godina zaredom prva zemlja na ljestvici zemalja prema jednakosti polova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *