2018. godina će donijeti prvu bilionsku kompaniju

Dodajte komentar

Tehnološki giganti su sve bliže cilju da ostvare rekorde vrijednosti akcija, a najveće šanse imaju „Amazon“, „Google“, „Microsoft“ i „Facebook“.

Investitori predviđaju da će „Apple“ 2018. godine prednjačiti u trci najvećih kompanija za dostizanje vrijednosti od jednog biliona dolara, ukoliko cijene akcija tehnoloških kompanija i dalje nastave da se povećavaju istom dinamikom kao u 2017. godini.

„Apple“, sa tržišnom vrijednošću od 869 milijardi dolara, ima najveće šanse da dostigne vrijednost od jednog biliona dolara. Kalifornijska firma, koja se bavi proizvodnjom uređaja za muziku, komunikaciju i fotografiju (iPhone), nalazi se na vrhu ljestvice, jer ima 140 milijardi dolara vrijednosti više od drugog favorita „Alfabeta“, koja ima tržišnu vrijednost od 729 milijardi dolara.

“Apple”-u, koji je bio na ivici bankrota 1997. godine, za ostvarenje ovog cilja bilo je potrebno povećanje akcija za 15 odsto. Akcije kompanije su u toku prošle godine porasle za čak 47 procenata.

“Barron’s”, američki investicioni magazin je prošle nedjelje na svojoj naslovnici izjavio da će “Apple” ove godine dostići procjenu od 1 biliona, te da vrijednost akcija ove kompanije još uvjek nije dostigla vrhunac.

Džordž Salmon, analitičar kapitala na berzanskom tržištu Hargreaves Lansdovn, rekao je da je u toku 2018. godine prognoziran bum tržišta i da je “samo pitanje vremena”, prije nego što je jedna od velikih američkih kompanija pređe bilionski target.

Ian Forest, analitičar za istraživanje investicija u Share centru, rekao je da je stvaranje kompanije od bilion dolara bilo “neizbježno”.

“To se možda neće dogoditi ove godine, ali sigurno će se desiti u narednih pet godina”, rekao je on.

Microsoft“ je na trećem mjestu sa vrijednošću od 664 milijardi dolara, ali neki analitičari smatraju da je vjerovatnije da će maloprodajni lanac „Amazon“ preuzeti krunu kao prva bilionska kompanija, jer raste veoma brzo. „Amazon“ je četvrta kompanija sa tržišnom kapitalizacijom od 566 milijardi dolara.

Vrijednost akcija „Amazona“ je porasla za 58 odsto prošle godine, nakon čega je osnivač i izvršni direktor kompanije, Džef Bezos postao najbogatiji čovjek na svijetu sa bogatstvom od 99 milijardi dolara. Njegovo bogatstvo prošle godine je poraslo za 34 milijarde dolara. U toku samo jednog dana, Bezosovo bogatstvo je poraslo za 10,3 milijarde dolara, kada je „Amazon“ dostigao znatno veću dobit od očekivane.

Facebook“ se nalazi na petom mjestu, sa neto vrijednošću od 520 milijardi dolara, a akcije ove društvene mreže su u toku prošle godine porasle za 56 odsto.

Pet najboljih svjetskih kompanija zajedno vrijedi 3,35 milijardi dolara, što je veći iznos od bruto domaćeg proizvoda Velike Britanije i gotovo svake druge zemlje na svijetu; SAD, Kine, Japana i Nemačke.

Veliki porast vrijednosti je došao nakon što su svjetske berze završile 2017. godine na rekordnim nivoima, nakon odluke o smanjenju poreza predsjednika Donalda Trampa i nastavka udaljavanja od uticaja centralnih banaka.

Mnogi analitičari očekuju da će globalne akcije nastaviti da rastu u 2018. godini, što bi bila deveta godina zaredom kako američki indeks tehnoloških akcija S&P 500 bilježi rast. Međutim, sa druge strane, neki eksperti iskazuju zabrinutost da su akcije precijenjene i da će doći do pada vrijednosti.

Drugi tržišni analitičari i finansijski stručnjaci predviđaju da bi „Amazon“ mogao da pobijedi“ Apple“ u trci za titulu prve bilionske kompanije na svijetu.

Ima i drugačijih mišljenja, pa tako Stiven Mičel, šef globalne strategije za „Jupiter Asset Management“, smatra da definitivno postoji mogućnost da se ove godine stvori bilionska kompanija.

“U tehnološkom sektoru prodaja raste i profiti rastu, a većina njih ima ogromnu količinu novca. Međutim, mislim da to vjerovatno neće biti „Apple“, već najvjerovatnije „Google”, objasnio je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *