Ministarstvo ekonomije podržalo četiri preduzeća sa više od 60.000 eura

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomije je, kroz Program podrške za modernizaciju prerađivačke industrije, u 2017. godini podržalo četiri preduzeća sa ukupno 61.636 eura, uz 408.207 eura kreditnih sredstava Investiciono-razvojnog fonda.

Kako su saopštili iz Ministarstva, to znači da ukupno dodijeljena podrška po osnovu ovog Programa iznosi 469.843 eura.

Na osnovu Javnog poziva za realizaciju Programa podrške, koji je bio otvoren od aprila do sredine decembra, podneseno je pet prijava za nabavku opreme od strane firmi koje posluju u oblasti drvne industrije, proizvodnje namještaja, proizvodnje stakla i proizvoda od stakla i proizvodnje proizvoda od plastike.

U Ministarstvu ističu da su četiri od pet dostavljenih prijava ocijenjene pozitivno s aspekta ispunjenosti svih uslova i kriterijuma Javnog poziva i Programa.

“U skladu sa tim, kompanije „Flotalba“ Podgorica, „Dekoriva-CO“ Nikšić, ŠIK „Polimlje“ Berane i „DODING“ Podgorica ispunili su sve uslove za isplatu 20 odsto vrijednosti opravdanih troškova bez PDV-a, u ukupnom iznosu od 61.636 eura, uz 408.207 eura kreditnih sredstava IRF-a”, navode u Ministarstvu.

Kako dodaju, zahtjev firme “BomBeton” Cetinje za isplatu bespovratnih sredstva u cilju nabavke neophodnih mašina i prateće opreme za proizvodnju aluminijske bravarije i PVC stolarije je odbijen, s obzirom na to da pomenuta firma ne posluje u nekoj od oblasti prerađivačke industrije.

“Ukupan budžet za njegovu realizaciju u 2017. godini bio je 100.000 eura. Vrijednost odobrenih bespovratnih sredstava kretala se u rasponu od 5.000 eura do 20.000 eura, a vrijednost nabavke opreme od 25.000 do 100.000 eura. Program je obuhvatao sufinansiranje opravdanih troškova nabavke opreme do 20 odsto za preduzetnike, mikro i mala privredna društva, odnosno do 10 odsto za srednja privredna društva, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV), dok su se preostala potrebna sredstava za nabavku opreme obezbjeđivala kroz kreditni aranžman sa Investiciono-razvojnim fondom Crne Gore IRF”, ističe se u saopštenju.

Ovo je druga godina zaredom da se realizuje Program podrške za modernizaciju prerađivačke industrije.

U 2016. godini Program se realizovao se u formi Pilot programa, a kao efekat imao je odobren jedan zahtjev firme koja posluje u oblasti drvne industrije sa vrijednošću podrške od 9.500 eura uz 47.500 eura kreditnih sredstava IRF-a.

S obzirom na značajno bolje rezultate u 2017. godini, koji ukazuju na to da su preduzeća prepoznala mogućnosti koje Program obezbjeđuje, plan je da se nastavi sa njegovom realizacijom i u ovoj godini.

Osnovni cilj Programa za modernizaciju prerađivačke industrije je jačanje konkurentnosti privrednih subjekata, unapređenje poslovanja, produktivnosti i profitabilnosti kroz investicije u opremu.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *