Dolar blizu najnižih nivoa u četiri mjeseca

Dodajte komentar

Dolar se u srijedu na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najnižih nivoa u četiri mjeseca prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta, dok ulagači za nove smjernice čekaju ekonomske pokazatelje i zapisnik s posljednje sjednice američke centralne banke Fed.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros se zadržao na gotovo nepromijenjenim nivoima u poređenju s prethodnim zatvaranjem, od 91,937 bodova.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,2040 dolara, nedaleko novih najviših nivoa u četiri mjeseca od 1,2081 dolara zabilježenih u ranijem trgovanju. Time se zadržao nadomak najviših nivoa od početka 2015. godine, od 1,2092 dolara, na koje se u jednom trenutku popeo u prošlogodišnjem septembru.

Kurs eura kreće se nedaleko najviših nivoa u četiri mjeseca koje je zabilježio prvog trgovinskog dana u ovoj godini zahvaljujući optimizmu ulagača u pogledu ekonomije eurozone i očekivanjima da će Evropska centralna banka (ECB) u 2018. smanjivati monetarne poticaje.

Od poruka iz ECB-a koje su tržišta pratila izdvaja se ona ECB-ova funkcionera Benoita Coeurea, zaduženog za operacije centralne banke na tržištu, a koji je preko vikenda izjavio da vidi realistične šanse da program kupovine obveznica ne bude produžen nakon septembra.

U potrazi za novim smjernicama ulagači će tokom dana pratiti i nove pokazatelje iz američkog proizvodnog sektora i objavu zapisnika s posljednje sjednice Feda.

Uprkos najvećoj poreskoj reformi u Sjedinjenim Državama u proteklih 30 godina koja je konačno usvojena u decembru, tržišni analitičari nisu optimistični u pogledu kretanja kursa dolaru u bliskoj budućnosti.

“Ključno je pitanje za tržišta šta će u kratkoročnoj perspektivi biti glavni faktor za dolar, a ne budemo li svjedočili značajnom jačanju inflacije, dolar će ostati u nepovoljnom položaju”, kazao je Viraj Patel, valutni analitičar u banci ING.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *