Od juče skuplja struja i sve vrste goriva

Dodajte komentar

Struja za domaćinstva i male kupce od juče je skuplja 2,7 odsto. Iz Elektroprivrede su ranije saopštili da je značajni rast cijena na berzi uslovio uvećanje cijene energije šest odsto, a na ukupnom računu povećanje od 2,7 odsto.

Iz EPCG su naveli da za redovne platiše povećanje cijene neće uticati na visinu računa.

„Predloženim povećanjem od šest odsto cijena energije za domaćinstva i male kupce značajno je ispod tržišne berzanske cijene. Ako se posmatra prosječan račun domaćinstava sa potrošnjom od 400 kilovat sati (kWh), planiranim povećanjem (prva stavka na računu – energija) sa sadašnjih 34 EUR povećava se na 34,92 eura što predstavlja uvećanje od 2,7 odsto na cjelokupnom računu“, rekli su iz EPCG.

EPCG je, imajući u vidu socio-ekonomski momenat i poštovanje prema potrošačima koji redovno izmiruju svoje obaveze, odlučila da se popust sa deset uveća na 13 odsto, što, kako su objasnili, znači da članovi „Zlatnog tima“ neće osjetiti povećanje od 2,7 odsto.

EPCG je odlučila i da tokom januara uključi sve redovne platiše u „Zlatni tim“, i on će iznositi oko 180 hiljada domaćinstava koja će ostvarivati popust od 13 odsto na aktivnu energiju i na koje neće uticati najavljeni rast cijena energije.

„Prvi put popust od tri odsto obračunavaće se i potrošačima koji redovno izmiruju svoje obaveze, a pripadaju kategoriji “veliki potrošači” – preduzeća, institucije, ustanove i slično, isključujući direktne kupce“, rekli su iz EPCG.

Sve vrste goriva od juče su skuplje po dva centa, zbog povećanja stope poreza na dodatu vrijednost , saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Litar eurosupera 95 i 98 će koštati po 1,3 eura, dok će cijena eurodizela iznositi 1,18 eura, a lož ulja za veleprodaju 1,15 eura.

PDV se od danas, umjesto po dosadašnjoj opštoj stopi od 19 odsto, obračunava i plaća po stopi od 21 odsto.

Posljednje promjene cijena goriva bile su 14. novembra prošle godine, kada su eurosuper 95, eurodizel i lož ulje za veleprodaju poskupili pet centi.

Iz Ministarstva je saopšteno da će, saglasno Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun obaviti 9. januara, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 10. januara.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *