Njemačke kompanije u problemima zbog manjka radne snage

Dodajte komentar

Najveća kočnica za kompanije u najvećoj evropskoj ekonomiji je manjak kvalifikovane radne snage, navodi se u Anketa instituta IW sa sjedištem u Koelnu. Radi se o problemu koji već dugo zadaje glavobolju kompanijama u Njemačkoj.

“Izgledi za proizvodnju u njemačkoj ekonomiji mogli bi biti bolji kada bi na raspolaganju bilo više kvalifikovanih radnika”, ističe direktor IW-a Michael Huether.

Odvojena anketa među 820 kompanija većinom u porodičnom vlasništvu pokazala je da 69 posto njih očekuje da će iduće godine bolje poslovati. Prije godinu dana takvu je procjenu iznijelo 59 posto njih.

Većina ekonomista očekuje da će njemačka ekonomija iduće godine zabilježiti rast aktivnosti devetu godinu zaredom. Ugledni minhenski institut Ifo prognozirao je ovog mjeseca da će ekonomija iduće godine porasti 2,6 posto, nakon očekivanog 2,3-postotnog rasta u ovoj godini.

Više od polovine udruženja njemačke industrije nije pretjerano zabrinuto zbog američkog protekcionizma i Brexita i iskazuju veći optimizam nego prije godinu dana, pokazuju rezultati ovog istraživanja.

Anketa instituta IW pokazuje da je 26 od 48 industrijskih udruženja optimističnije no što su bili krajem 2016. godine. Više od dvije trećine očekuje takođe da će kompanije u njihovom sektoru iduće godine proizvoditi više nego što su proizvodile ove godine.

“Uprkos protekcionističkoj politici američkog predsjednika Donalda Trumpa i očekivanjima Brexita ulaganja u Njemačku ove su godine porasla a 2018. godine dodatno će ojačati”, navodi se u priopćenju IW-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *